De aantrekkingskracht van de Efteling is enorm. Bijna iedereen is er wel eens geweest. De echte fans zelfs veel vaker. Hoe beleven zij de Efteling? Interview met een abonnementhouder.


Hoe vaak heb je de Efteling al bezocht?
De laatste drie jaar ben ik echt elk bezoek gaan bijhouden en daarmee zit ik nu al op 200 keer, daarvoor was het gemiddeld een tot vijf keer per jaar.

Wanneer was de eerste keer dat je naar de Efteling kwam?
Mijn allereerste keer Efteling was in 1989, toen ik 5 jaar oud was.

Sinds wanneer heb je een abonnement?
In 2011 heb ik voor het eerst een abonnement aangeschaft. Sindsdien doe ik niet anders.

Hoe vaak maak je gebruik van het abonnement?
Gemiddeld ga ik zo’n één keer per week naar de Efteling. Daarnaast maak ik ook gebruik van de kortingen op sommige andere parken.

Wat is de gekste gebeurtenis die je hebt meegemaakt in de Efteling?
Als we het hebben over gekke gebeurtenissen denk ik vooral aan het entertainment dat typisch Efteling is: de ‘harmonie van 3’ en de statige stuurman. Hoe vaak je ze ook tegenkomt, het blijft leuk om te zien.

Wat was je eerste attractie die je ooit hebt bezocht in de Efteling?
Een van de eerste attracties die ik toen bezocht heb, waren de traptreintjes die toen nog op de oude locatie stonden.

Wat is je favoriete attractie en waarom is het zo leuk om daarin te gaan?
De Fata Morgana is en blijft mijn favoriet. Ook na al die jaren blijft hij nog even mooi om te zien en beleven. Ongeveer acht minuten lang zit je in een totaal andere wereld die blijft fascineren.

Als je de Efteling bezoekt, heb je dan een vaste route die je steeds volgt?
Nee, ik heb in de Efteling geen vaste routes. Ik kijk naar de drukte in het park en het weer, en pas me daarop aan. En ook de mensen waar ik op dat moment mee ben hebben invloed op de route.

Waar komt de voorliefde voor de Efteling vandaan?
Waar mijn voorliefde precies vandaan is gekomen weet ik eerlijk gezegd niet. Maar als ik vroeger met m’n ouders mee naar de Efteling mocht, vond ik dat altijd erg speciaal. Op latere leeftijd is dat gevoel alleen maar sterker geworden, zeker sinds ik abonnementhouder ben.

Welke betekenis speelt de Efteling in je leven?
Ik kan wel zeggen dat de Efteling een zeer grote rol speelt in mijn leven. Eigenlijk gaat geen dag voorbij dat ik er niet mee bezig ben. Ik ga graag naar het park en heb thuis ook een zeer grote Eftelingverzameling staan. Daarnaast ben ik actief op meerdere Efteling fora, waar ik ook erg veel tijd in steek.

Afgelopen jaar bestond de Efteling 60 jaar, hoe heb jij dit jubileumjaar beleefd?
Het jubileumjaar begon voor mij al erg goed met eerst het oud en nieuw feest in het park. Ook de rest van het jaar ben ik vaak naar het park afgereisd. Een paar van de hoogtepunten waren de nieuwe Aquanura watershow en de zeer gezellige Zeven Pleinen Festijnen in de zomer.

Is er iets wat we je niet gevraagd hebben, maar wat je absoluut nog wil vertellen?
Naast m’n Efteling-hobby heb ik ook nog een fotografie-hobby en die twee zijn perfect met elkaar te combineren. Het blijft ook altijd een grote uitdaging om na de inmiddels al tienduizenden foto’s toch nog een stukje van het park te vinden waar ik nog geen foto van heb. Of toch nog dat unieke standpunt te zoeken in het park. Ook heb ik door m’n Efteling-hobby erg veel mensen leren kennen en veel nieuwe vrienden gemaakt, waarvoor ik zeker zeer dankbaar ben.


Beleef de Efteling zo vaak je wilt
Net als alle andere abonnementhouders je keer op keer opnieuw laten verwonderen? Voor slechts 15 euro per maand kun je eindeloos genieten van al je favoriete sprookjes en attracties. Bovendien krijg je nu twee maanden gratis. Sluit hier jouw abonnement af.


De laatste editie van Efteling Nieuws verschijnt op 28 april. Ook daarna op de hoogte blijven van al het actuele nieuws over de Efteling? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en/of volg de Efteling op Facebook.