Vraag aan bezoekers welke attractie hun favoriet is en je krijgt al snel antwoorden als ‘Droomvlucht’, ‘Joris en de Draak’ of ‘Sprookjesbos’. Alleen vergeten ze dan de grootste: de onzichtbare attractie.


De attractie die overal aanwezig is
Want wat kom je in en rondom het park overal tegen? De prachtige natuur. De Efteling is van oorsprong immers een natuurpark, wat overal nog goed terug te zien is. Uit vele foto’s, reacties en onderzoeken blijkt dan ook dat het groen in de Efteling al jaren geldt als de grootste parkattractie. Als een goedbewaard geheim, bijna.

Maar wie zijn ogen goed de kost geeft, ziet hoe perfect de begroeiing aansluit bij de attracties. Denk aan de palmen en olijfbomen bij Fata Morgana en de drakenwortel bij Joris en de Draak. Ook zijn er natuurlijk de ijverige Laven, die een kruidentuintje drijven en staan er tijdens de Winter Efteling dennenboompjes op hun kop bij Villa Volta.

Ontwerpen met flora
De rol die natuur kan spelen wordt daarom ook zorgvuldig meegenomen bij het bedenken van nieuwe attracties. In elk ontwerp spelen pleinen, planten en bloemen een niet te onderschatten rol.

Op basis van deze ontwerpen wordt vervolgens gezocht naar flora die er het beste bij passen. Daarbij de benodigde aantallen en kwetsbaarheid in de winter in acht nemend. Veel van de bloemenweelde die je ’s zomers ziet overwintert overigens in de kassen van de Efteling. Om vervolgens in het voorjaar met hun kleuren de kroon te vormen op de Efteling-decors.

Wandel mee met Benten
Even genieten van de mooiste attractie van de Efteling? Kijk hoe Benten zich onderdompelt in de natuur: