Op vrijdag 21 oktober wordt op het plein bij de Grote Kerk in Naarden het Donormonument onthuld door oud-staatssecretaris van VWS, Erica Terpstra en Joyce Silvester, de burgemeester van Naarden. De onthulling is een van de onderdelen van de Donorweek, die van 17 t/m 23 oktober plaatsvindt.

“Het monument is bedoeld om alle orgaandonoren in Nederland te bedanken.” zegt Peter van Roosmalen, voorzitter Stichting Nationaal Donor Monument: “De feestelijke onthulling is niet alleen een mooi moment voor getransplanteerden, maar ook voor nabestaanden van donoren.”

Vrijwilligers en sponsoren
Het initiatief voor een nationaal monument ter ere van donoren is jaren geleden ontstaan bij levergetransplanteerde Piet Legerstee. De Stichting Nationaal Donor Monument is sinds 2010 bezig met de realisatie van het monument. Van Roosmalen: “Mede dankzij een groot aantal vrijwilligers, betrokkenen en sponsoren, waaronder Astellas Pharma B.V., de Nederlandse Transplantatie Stichting, de Hartstichting, de Nierstichting, de Maag Lever Darm Stichting, de Leverstichting Nederland, Vereniging Harten Twee, de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, de Nederland Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, wordt het monument op 21 oktober werkelijkheid.”

‘De Klim’
Het Nationaal Donor Monument ‘de Klim’ is ontworpen door kunstenaar Egbert Hermsen en gemaakt door Ben Overkamp. Het staat symbool voor een getransplanteerde die dankzij zijn donor naar een nieuw leven klimt en een nabestaande die uit een dal van verdriet klimt doordat de overleden donor in iemand anders voortleeft.

Donoren van levensbelang
Er is op dit moment een groot tekort aan orgaandonoren in Nederland. De problematiek rond orgaandonatie- en transplantatie is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. “Het Nationaal Donor Monument brengt het onderwerp orgaandonatie juist op een positieve manier onder de aandacht, door te laten zien dat Nederland blij mag zijn met degenen die wél kiezen om hun organen af te staan. Het monument draagt, als nationaal symbool van orgaandonatie, bij om degenen die nog geen orgaandonor zijn te stimuleren ook donor te worden”, aldus Van Roosmalen.

Registreren als orgaandonor kan online, via JaofNee.nl