Tijdens de Donorweek van vorig jaar verbleef ze in het ziekenhuis. Echter hoe ziek ze ook was, ze bleef op haar weblog schrijven over haar longtransplantaties. Dit jaar werft ze samen met twaalf bekende Nederlanders orgaandonoren in een live-uitzending op NU.nl.

Djuna Maes (23) heeft taaislijmziekte, ofwel cystic fibrosis (cf). Haar jeugd kwam ze redelijk normaal door. Pas toen ze op de pabo zat, ging het snel berg af. Een eerste longtransplantatie gaf haar een tijdlang nieuwe lucht, maar deze longen werden afgestoten.

Gered
Vanaf augustus 2010 tot eind 2010 lag Djuna weer in het ziekenhuis, aan de beademing. Totdat in december het bericht kwam dat er een donor was: “Die nacht was ik heel slecht. Ik werd handmatig beademd want de machine trok het niet meer. Het was wel echt: nu, nu, nu.

De volgende dag kwam ik bij uit de narcose en bleek ik gered! Het herstel ging ook heel goed. Begin februari 2011 mocht ik al naar huis.”

Elke dag alles doen
Het herstel zette door en Djuna ging de dingen doen die ze zich had voorgenomen toen ze in het ziekenhuis lag: “Het is heerlijk dat ik alles weer kan. Ik heb opeens heel veel tijd gekregen. Daar kon ik in het begin nog niet zo goed mee omgaan. Ik wilde elke dag alles doen: op vakantie, naar Rome, paardrijden, studeren. Dan zei mijn transplantatiearts: ‘Djuna je bent nog aan het revalideren, doe nou rustig.’ Maar dat moet ik nog leren. Ik heb heus nog wel een morgen, een overmorgen en misschien een volgend jaar, maar ik kan daar nu nog niet naar kijken. Ik leef alsof ik alleen vandaag heb.”

Alsof het de laatste dag is
Inmiddels leeft Djuna al tien maanden met haar nieuwe longen. Ze is gaan werken, studeren en werd deze maand geïnstalleerd als burgerraadslid in Etten-Leur. Daarbij denkt ze nog dagelijks aan degene die dit voor haar heeft mogelijk gemaakt: “Nu ga ik leven alsof het mijn laatste dag is, met die heerlijke lucht. Dat is niet te beschrijven. Ik zal daar altijd zo dankbaar voor zijn, en ik kan dat nooit terugbetalen, dus daarom zal ik altijd mijn best doen om bewust te leven en heel veel plezier te hebben.”

Meer dan 1.300 mensen in Nederland wachten nog altijd op een levensreddende transplantatie. Daarom zijn er meer donoren nodig. Registreren als orgaandonor duurt maar twee minuten en kan online via www.JaofNee.nl.

Lees meer over Djuna op haar blog: http://almijnlongen.blogspot.com