De afgelopen dagen ben je de vraag om donor te worden vaak tegengekomen. Het kan zijn dat je hierdoor twijfels hebt gekregen of dat het nieuwe vragen oproept. Daarom vind je hier de antwoorden op 6 veel voorkomende vragen.

De keuze om te registreren als donor brengt voor sommige mensen ook vragen met zich mee. Dit zijn de zes meest voorkomende vragen en hun antwoorden.

1. Kan ik mijn keuze later nog veranderen?
Ja, altijd. Je kunt je registratie op ieder moment wijzigen. Daarvoor ga je gewoon naar www.jaofnee.nl en vul je een nieuw formulier in.

2. Als ik donor ben, laten artsen me dan makkelijker doodgaan?
Nee. Ten eerste weten artsen niet dat iemand donor is, totdat hij is overleden. Dit zoeken ze daarna pas op in het Donorregister. Ten tweede heeft een behandelend arts maar één plicht en dat is om het leven van de patiënt te redden. De transplantatiearts is iemand anders. En die komt er pas bij als een patiënt overleden is.

3. Kan ik nog wel normaal worden opgebaard en begraven als donor?
Ja. Een wake en een begrafenis of crematie kan gewoon op tijd plaatsvinden. En de sporen van een donoroperatie zijn zo gering, dat een simpel shirt ze al kan bedekken. Ook bij hoornvliesdonatie worden prothesen geplaatst en daarna de ogen gesloten.

4. Ik leef ongezond. Hebben ze dan nog wel iets aan mijn organen?
Ja, in veel gevallen wel. Een patiënt met een dodelijke taaislijmziekte maakt misschien meer kans om te overleven met longen van een roker dan zijn eigen zieke longen. En voor iemand die door acute vergiftiging binnen twee dagen een nieuwe lever nodig heeft om te overleven, maakt het niet uit of zijn donor in zijn leven alcohol dronk.

5. Als ik Ja registreer, is het dan zeker dat ik mijn organen na overlijden doneer?
Nee. Slechts 1 op de 10.000 mensen die met Ja registreert, overlijdt onder de juiste omstandigheden om organen te kunnen doneren. Daarom is het juist belangrijk dat zo veel mogelijk mensen Ja zeggen.

6. Ik wil geen donor worden. Waarom zou ik dan nog registreren?
Registreren (keuze 2) is de enige manier waarop je zeker weet dat je na je dood ook echt geen organen zult doneren. Als je niets vastlegt, moeten je nabestaanden na je dood voor jou beslissen. Als je jouw keuze vastlegt, is het voor iedereen duidelijk en wordt jouw wens gevolgd, of je nu met Nee of Ja registreert.

Wil je meer informatie? Kijk dan op www.donorvoorlichting.nl of bel tussen 08.30 – 19.00 uur met de informatielijn op 0900 – 821 21 66 (lokaal tarief)

Direct je keuze over orgaandonatie registreren kan op www.jaofnee.nl