Steeds meer mensen kiezen voor een bestaan als zzp’er. Wat betekent dat voor het afsluiten van een hypotheek?

Ook tegenwoordig kun je nog een hypotheek afsluiten zonder dat je beschikt over een vast dienstverband. In dat geval moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Je moet kunnen aantonen dat je de afgelopen drie kalenderjaren een stabiele bron van inkomsten hebt gehad. Daarnaast moet je een prognose van je inkomsten voor het komende jaar kunnen overleggen.

Perspectiefrijk

Ben je dus nog niet lang zelfstandig bezig, dan kan het minder makkelijk zijn om een hypotheek rond te krijgen. Maar onmogelijk is het zeker niet: de hypotheekverstrekker zal in dat geval kijken naar de branche waarin je als zzp’er actief bent.

Is die perspectiefrijk, en kun je twee jaaropgaven laten zien plus een gezonde prognose voor het volgende jaar, dan maak je wel degelijk kans.

Je kansen worden ook beter als je als ondernemer beschikt over voldoende eigen vermogen of getekende offertes die bewijzen dat een bepaald aantal opdrachten gegarandeerd is.

Laat je adviseren

Hypotheekverstrekkers gebruiken verschillende rekenmethodes bij het al of niet toekennen van een lening aan een zelfstandige. Absoluut slim dus om je goed te oriënteren voordat je een beslissing neemt.

Want het feit dat je als zzp’er een sterke start had of juist na een wat minder glorieus jaar twee succesvollere jaren kende, kan per hypotheekverstrekker het verschil betekenen tussen wel of geen hypotheek.

Tips voor zzp’ers

• Juist als zelfstandige loont het om diverse hypotheekaanbieders te vergelijken. Gehanteerde rekenmethodes kunnen namelijk nogal verschillen. Een onafhankelijk adviseur kan een goede inschatting geven van je kansen;

• Zorg dat je altijd een overzicht kunt laten zien van je inkomsten van de afgelopen jaren, eventuele intentieverklaringen en offertes met uitstaande opdrachten. Dat vergroot je kansen op een hypotheek.