Regelmatig krijgt ANWB Rechtshulp de de vraag of u bedenktijd heeft als u een auto koopt via internet. Bij het beantwoorden van deze vraag maken we onderscheid tussen kopen bij een bedrijf of een particulier en tussen het kopen van een gebruikte auto en een nieuwe auto.  

Bedenktijd en internetkoop
Er is speciale wetgeving voor ‘koop op afstand’. Daarvan is sprake als de koper voor of tijdens het sluiten van de overeenkomst niet bij de verkoper aanwezig is. Na het sluiten van de overeenkomst mag de koper wel zelf het gekochte product ophalen. En ook als de verkoper het product brengt, blijven de regels van koop op afstand van toepassing.

Kopen van een gebruikte auto bij een bedrijf
Als de auto op internet wordt aangeboden en u koopt zonder dat u eerst bij de verkoper gaat kijken, dan is er sprake van koop op afstand en hebt u recht op de in de wet vastgestelde zeven werkdagen bedenktijd.

De bedenktijd begint op de dag nadat de auto geleverd is. De verkoper mag in zijn voorwaarden de bedenktijd wel langer maken maar niet korter. Er zijn wel voorwaarden aan deze bedenktijd: je mag de auto bijvoorbeeld wel bekijken, onderzoeken en er een proefrit maken, maar er niet even mee op en neer naar Berlijn.

In de meeste gevallen zal de koper eerst gaan kijken naar de auto voordat de koopovereenkomst wordt gesloten. In dat geval is sprake van een gewone koopovereenkomst en hebt u geen bedenktijd.

Kopen van een gebruikte auto bij een particulier
In deze gevallen is er geen bedenktijd. De Wet Koop op afstand geldt alleen voor aankopen tussen consumenten en bedrijven. Dus ook als de hele koop gesloten is voordat u de verkoper ontmoet, hebt u geen bedenktijd.

Kopen van een nieuwe auto bij een bedrijf
Als u een auto via internet koopt zonder dat u eerst bij de verkoper bent gaan kijken, is er sprake van koop op afstand en hebt u de zeven werkdagen bedenktijd. Als u echter via internet een auto koopt die geheel naar uw specificaties is samengesteld, dan is er weer géén wettelijke bedenktijd.

Ook hier geldt dat bedrijven in hun algemene voorwaarden de bedenktijd, ook wel herroepingsrecht genoemd, wel langer, maar niet korter mogen maken dan zeven werkdagen. Evenals bij een gebruikte auto zal het zo zijn dat de koper de auto wel mag bekijken en een proefrit met gebruik van handelaarskenteken mag maken.

De koper mag geen gebruik meer maken van zijn herroepingsrecht als het kenteken al op zijn naam staat en hij even op en neer naar Parijs is gereden om de auto te proberen. De ANWB adviseert om vooraf goed in de voorwaarden van de verkoper te bekijken op welke wijze de bedenktijd/herroepingsrecht geregeld is.

Kijk voor meer informatie op anwb.nl/rechtshulp of bel 088-269 7788 (exclusief voor ANWB-leden).

yda-matthijssen