“Nu rijden, volgend jaar betalen”, dat klinkt natuurlijk geweldig. Maar is dat wel zo? Geld is nergens gratis te leen, dus iemand zal de rente moeten betalen. Of dat nou de fabriek, de importeur, de dealer of de consument is.  

 Wie bij deze financieringsconstructie de rente betaalt is niet duidelijk zichtbaar. Daarom is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Stel jezelf allereerst de vraag of je als koper de aanbetaling kunt betalen, en zeker zo belangrijk – of je na één of twee jaar het restant kunt betalen? Deze vragen kun je alleen zelf beantwoorden.

Belangrijk is ook op welke voorwaarden deze financiering wordt aangeboden. Lees die voorwaarden dus goed. Controleer daarbij op welk moment de auto jouw eigendom wordt. Soms is dat bij levering al en is de auto onderpand voor de financiering, maar in andere gevallen wordt de auto pas eigendom als je de laatste euro betaald hebt.

Vraag je ook af wie de financiering verstrekt. Bij nieuwe auto’s gaat dat vaak via de importeur. Bij occasions kan dat een heel ander verhaal zijn.

Naar de bank

Ik schreef het al: uiteindelijk zal de rente betaald moeten worden. Het rentebedrag is bij deze financieringsvorm niet altijd even duidelijk. Maar als koper kan je natuurlijk wel onderzoeken of je een financiering bij de bank kunt krijgen, wat deze kost en voor welke prijs je dan de gewenste auto kunt kopen.

Het kan best zo zijn dat je zonder de “nu rijden, volgend jaar betalen”-constructie een flinke korting krijgt of een veel hogere inruilprijs. Voorwaarden lezen en kosten berekenen vindt bijna niemand leuk. Maar je kunt je beter goed voorbereiden dan overeenkomsten aangaan die later veel problemen opleveren en veel meer kosten dan je denkt.

ANWB-leden krijgen extra voordeel op een autofinanciering van Athlon Auto Financiering.

Kijk voor meer informatie op
anwb.nl/rechtshulp of bel 088-269 7788 (exclusief voor ANWB-leden).

yda-matthijssen