Een Porsche Cayenne uit 2005 voor 14.000 euro, dat klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Bij het ANWB Autoteam komen veel telefoontjes binnen over internetoplichting bij autoverkopen.

‘Te koop: Porsche Cayenne, 2005, wegens terugkeer naar Engeland, 14.000 euro.’

Het is een van de vele voorbeelden van internetoplichting die bij het ANWB Autoteam binnenkomen. Daarom waarschuwt de ANWB iedereen die via websites als Marktplaats een auto wil kopen, goed op te letten.

Helemaal als er een link met Groot-Brittannië aan gekoppeld is. Omdat de linksbestuurbare auto met Nederlands kenteken daar onverkoopbaar is, moet de eigenaar er gauw vanaf. Vandaar die ‘meeneemprijs.’

Aangescherpte voorwaarden

In de advertentietekst staat dat de auto nog naar Nederland moet worden getransporteerd. Maar de voorwaarden zijn schappelijk. Rij er vijf dagen in en besluit dan pas of je de auto wilt hebben. Dan betaal je per bankoverschrijving. Hier kun je je geen buil aan vallen. Toch?

Zodra je interesse toont, worden de voorwaarden aangescherpt. Dan moet je toch die Cayenne betalen met de belofte dat je je geld weer terugkrijgt als de auto niet bevalt. Sommigen gaan op dit aanbod in en maken het hele bedrag over. Met als lokkertje dat de verkoper de helft van de transportkosten betaalt.

Geen antwoord

Dat je het geld moet overmaken aan het transportbedrijf dat je een mail stuurt dat de betreffende Porsche echt in hun bezit is, wekt vertrouwen. Na vijf dagen staat de auto bij je voor de deur. Of zes dagen? Zeven? Even bellen met dat vervoersbedrijf. Helaas, adres en telefoonnummer kloppen niet. En de bank kan niks voor je doen.

Contact zoeken met die verkoper of het vervoersbedrijf levert maar één ding op: geen antwoord. Dag 14.000 euro.

Kijk dus goed uit bij dergelijke aanbiedingen! Surf op internet voordat je zaken doet en tik iemands naam in of de naam van het transportbedrijf. Neem bij twijfel altijd contact op met het ANWB Autoteam via telefoonnummer: 088-2695000. Ga langs op internetfora zoals www.opgelicht.nl. Dan ontdek je al snel of iemand betrouwbaar is.

Wat is ‘ie waard? Op basis van je kenteken geeft de ANWB Koerslijst meteen een indictie van de waarde van een auto.

jos-van-der-drift