Wat als ik in het buitenland op zaterdag pech krijg en mijn auto niet meer kan worden gerepareerd? Wat als ik pech krijg in Egypte? Hoe voorkom ik pech? Dit zijn op het moment veel voorkomende vragen op het nieuwe ANWB leden platform: vakantievraag. Ga ook naar vakantievraag en ontvang tijdelijk een ANWB-cadeaucard t.w.v. € 10,-.

Een aantal tips.
Welke problemen komt de ANWB in het buitenland het meest tegen?

- De auto start niet (accu, defecte startmotor, dynamo)
- De motor stottert
- Problemen met de koppeling en versnellingsbak.

De Wegenwacht geeft een aantal tips om je auto voor te bereiden:

- Vloeistoffen: zorg ervoor dat alle vloeistoffen (zoals koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof) op peil zijn en controleer op lekkage.
 - V-snaar / multi-riem: deze snaar is belangrijk voor o.a. je dynamo en vaak ook de waterpomp. Controleer ‘m op spanning en scheurtjes. Wanneer de snaar af en toe piept is hij aan vervanging toe.
- Koppeling: als je koppeling steeds later of vroeger aangrijpt of slipt, dient deze nagekeken te worden. Met een defecte koppeling stil komen te staan op een bergpas is wel het laatste dat je wilt.
- Reservewiel: zorg voor een goed reservewiel en controleer deze op spanning en profiel.
- Reservesleutel: neem je reservesleutel mee op vakantie en laat iemand anders deze bewaren. Wanneer je jezelf per ongeluk buitensluit, kun je altijd nog met de reservesleutel je auto in.

Het is aan te raden om Wegenwacht Europa Service met vervangende vervoer af te sluiten. Dan wordt je altijd geholpen door de ANWB Alarmcentrale en de buitenlandse zusterclubs van de ANWB. Als de reparatie van je auto bij pech in het buitenland niet binnen 48 uur kan plaats vinden, heb je recht op vervangend vervoer. Rondom het weekend, of wanneer er lokale feestdagen zijn waardoor de lokale garage dicht is, zal de ANWB Alarmcentrale daar flexibel mee omgaan. Wil je meer weten over pech voorkomen of Wegenwacht Europa Service óf heb je een andere vraag over je vakantievoorbereiding, ga dan naar anwb.nl/vakantievraag en ontvang een ANWB-cadeaucard t.w.v. € 10,-.