In sommige landen kan een flitspaalmelder een fikse boete opleveren. Hoe hoog is de boete? Hoe zit het met ingebouwde navigatie? Dit zijn nu veel voorkomende vragen op het nieuwe ANWB-ledenplatform: vakantievraag. De regels en adviezen op een rijtje.

Er zijn twee manieren om een snelheidscontrole aan te zien komen: radardetectie en flitspaalsignalering. Radardetectie vangt het radarsignaal op, bijvoorbeeld van een lasergun. Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle landen in Europa verboden, met uitzondering van Hongarije, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.

Flitspaalsignalering krijgt zijn informatie via GPS en is vaak onderdeel van een navigatiesysteem. Dit is in Nederland wel toegestaan. In veel andere Europese (doorreis)landen mag dit echter niet.

Boetes

In Duitsland, Zwitserland en Frankrijk is het gebruik én het bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering verboden. Niet alleen het navigatiesysteem, maar ook andere elektrische apparaten zoals een laptop, PDA of een mobiele telefoon met flitspaalsignalering zijn verboden.

De boetes zijn fors. In Frankrijk kan het hebben van flitspaalsignalering bijvoorbeeld worden bestraft met €1500,- boete. In België en Oostenrijk is apparatuur die zelf actief zoekt naar flitspalen ook verboden. GPS-apparatuur die gebruikmaakt van een openbare databank is in die landen wel toegestaan.

Verwijderen

Ga je op vakantie naar óf rijd je door een land met een verbod voor flitspaalsignalering? Dan raadt ANWB Rechtshulp je aan om de software op het apparaat in zijn geheel te verwijderen. Het enkel uitschakelen van de functie is niet voldoende. Weet je niet hoe? Neem dan contact op met de verkoper of de importeur van het navigatiesysteem. Dit kan per systeem verschillen.

Daarnaast kun je ook hulp krijgen van de ANWB bij het (tijdelijk) verwijderen van de flitspaalsignalering van je systeem bij de ANWB Vakantiecheck op zaterdag 30 juni en zaterdag 7 juli. Klik hier voor meer info en locaties van de ANWB Vakantiecheck.

Tip

Tip! In tegenstelling tot de flitspaalsignalering op basis van GPS zijn de analoge kaarten met deze informatie niet verboden. Je kunt dus in plaats van flitspaalinformatie op je navigatiesysteem gewoon gebruik blijven maken van de papieren versies.

Wil je meer weten over flitspaalsignalering of heb je een andere vraag over je vakantievoorbereiding? Ga dan naar anwb.nl/vakantievraag.