Veel Nederlanders denken dat het eten van koolhydraten slecht is voor de gezondheid. Ten onrechte, want koolhydraten zijn juist flinke ‘energieboosters’.

Voedingsdeskundige Yneke Vocking wil het misverstand over koolhydraten graag uit de weg ruimen. “Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Zo belangrijk zelfs, dat je spieren en lever een voorraadje van deze brandstof hebben om je aan de gang te houden als je de koolhydraten niet aanvult via je voeding.”

Langzame en snelle koolhydraten
Koolhydraten zitten in graanproducten (zoals brood), rijst, pasta, aardappelen en peulvruchten. Daarbij is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen goede en minder goede koolhydraten. “Er zijn langzaam vrijkomende koolhydraten met vaak veel voedingsstoffen, en snelle koolhydraten die weinig voedingsstoffen bevatten,” zegt Yneke Vocking. “Je voelt je beter als je voedingsmiddelen met langzaam vrijkomende koolhydraten eet, zoals volle granen en peulvruchten. Dit komt doordat je bloedglucosespiegel dan minder snel stijgt en stabiel blijft. Hierdoor blijf je langer verzadigd en verklein je de kans dat je tussendoor gaat snacken.”

Fit en energiek
Uit onderzoek van Maurice de Hond onder 1300 respondenten* blijkt dat één op de drie Nederlanders minstens één keer per week het ontbijt overslaat, terwijl dit juist een belangrijke maaltijd is. “In een goed ontbijt zit bijvoorbeeld wat zuivel, fruit en volle granen met goede, langzame koolhydraten,” zegt Yneke Vocking.

Biscuits voor ontbijtskippers
Speciaal voor ‘ontbijtskippers’ zijn er nu belVita Breakfast ontbijtbiscuits. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen. Samen met een stuk fruit en bijvoorbeeld een cappuccino hebben ze een vergelijkbare samenstelling als een traditioneel ontbijt. Daarnaast zijn het de enige ontbijtbiscuits waarbij wetenschappelijk is bewezen dat ze gedurende vier uur langzaam koolhydraten vrijgeven, als onderdeel van een uitgebalanceerd ontbijt.

* Kwantitatief onderzoek onder 1300 volwassen Nederlanders, uitgevoerd in januari 2014 door Peil.nl in opdracht van Mondelēz International