Bosse (30) vond geen enkele sport leuk. Totdat hij de lol en het gemak van een homegym ontdekte. "Iedere week komen twee vrienden naar mij toe om gewicht te heffen. Dat maakt het gezellig."

"Als kind moest ik van mijn ouders op een sport. Ik had daar totaal geen zin in. In groepen sporten vond ik helemáál verschrikkelijk. Twee teams die over een veld achter een bal aan rennen? Wat is daar de lol van? Ik hield van relaxen en video’s kijken op YouTube."

Overwinning

"Daar is twee jaar geleden, tot ieders verbazing, verandering in gekomen. Het begon tijdens de lockdown, toen ik in de keuken stond te wachten totdat mijn havermoutontbijt warm was. Ik boog voorover om te proberen of ik mijn tenen aan kon raken. Dat lukte me niet, terwijl ik geen overgewicht had."

"Vanaf dat moment stond ik elke ochtend twee minuutjes te rekken en strekken om mijn tenen aan te kunnen raken. Het zou me lukken! Iedere keer ontdekte ik dat ik wat soepeler werd. Totdat ik op een dag inderdaad mijn tenen aan kon raken. Door dit te doen, werd regelmatig bewegen een gewoonte. Het gaat om kleine stappen zetten."

Rustig aan

"Vervolgens keek ik op YouTube naar filmpjes van work-outs. De deur uit moeten om naar een sportschool te fietsen, helemaal als het regent, is niets voor mij. Daarom besloot ik zelf gewichten, dumbbells, halters en barbells aan te schaffen. Opeens had ik een mini-homegym."

"Wat werkte om het vol te houden, is dat ik niet gelijk heel veel ben gaan sporten. Ik heb het rustig opgebouwd. Twee vrienden van mij kwamen wekelijks mee gewichtheffen. Dat maakte het gezellig. Even bijpraten, wat drinken, muziekje erbij en gáán. Al snel merkte ik dat er meer gewichten bij konden en dat mijn shirt leuker staat met grotere spieren. Als ik mijn vrienden niet had gehad, zou ik het nooit hebben volgehouden. Dankzij hen blijf ik gemotiveerd en is het leuk."

Goede ontstresser

"Ik heb een stressvolle baan en het sporten maakt me mentaal sterker. Juist na een drukke dag is het een goede ontstresser om een uurtje gewichten te heffen. Ik heb een grote glimlach op mijn gezicht als ik iets zwaars optil. Het voelt een beetje als ruimte geven aan de oerman in mezelf. Vroeger tilden mannen de zwaarste steen op om hun kracht te tonen, nu doen we dat met gewichten."

"Ik hoef niet in een kort broekje over een veld te rennen om sportief bezig te zijn. Er is zoveel meer dan dat. Na jaren heb ik eindelijk mijn sport gevonden. Ik besef nu dat het onzin is om te denken dat sporten niet aan mij is besteed. Je moet er gewoon iets leuks van maken."

Work-out vanaf je bank

Om te bewegen hoef je echt niet per se naar de sportschool. Het kan ook gewoon in je huiskamer. Weten hoe? Doe dan de Bank Work-out in de Actify-app.

Dit artikel is onderdeel van een serie interviews met mensen die op een verrassende manier aan het totaalplaatje van hun gezondheid werken. Zij doen dit op een manier die helemaal bij hen past; zo houden ze ook langer vol, want gezonder leven moet wel een beetje leuk blijven. Lees hier alle vorige interviews.