Je Body Mass Index (BMI), cholesterol, bloedsuikergehalte en bloeddruk zijn belangrijke waarden die iets vertellen over je gezondheid. Zijn deze waarden goed, dan heb je namelijk minder kans op hart- en vaatziekten. Benieuwd hoe het hiermee bij jou gesteld is? Zo kom je erachter en dit vertelt het je.

Door de coronapandemie zijn veel Nederlanders bewuster bezig met hun gezondheid en leefstijl. Daardoor worden preventieve gezondheidstests ook steeds gebruikelijker. Zoals het doen van een Health Check. Want deze kleine stap telt ook mee als het gaat om je gezondheid.

Het kan inzicht geven in bepaalde zaken van je gezondheid, zoals je cholesterol, suikergehalte, bloeddruk en BMI. Zie het als een 'APK-keuring' voor je lichaam. Bij Zilveren Kruis krijg je hier een vergoeding voor via je aanvullende verzekering. Bekijk hier de vergoeding.

Wat vertellen je BMI, cholesterol- en suikergehalte en bloeddruk eigenlijk over je gezondheid?

BMI

De Body Mass Index bepaalt of je gewicht gezond is bij je lengte. Bij een gezond gewicht heb je een BMI tussen de 18,5 en 25. Komt je BMI boven de 25 uit? Dan loop je bijvoorbeeld extra risico op diabetes, hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en bepaalde vormen van kanker. Overgewicht kan er bovendien voor zorgen dat je last krijgt van je gewrichten.

Bloeddruk

Roken, alcohol, veel zout eten of langdurige stress kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken. Daar merk je vaak niets van. Maar wie een hoge bloeddruk heeft, loopt wel meer risico op hart- en vaatziekten.

Cholesterol

Je cholesterolgehalte geeft aan hoeveel vet er in je bloedbaan zit. Niet alle cholesterol is slecht voor je. Het goede cholesterol (HDL) zorgt dat het slechte cholesterol (LDL) wordt afgevoerd en afgebroken. Het goede cholesterol haal je uit onverzadigde vetten. Dit zit bijvoorbeeld in vis, noten en avocado.

Het slechte cholesterol zit onder meer in verzadigd vet uit snoep en snacks. Wanneer dit blijft plakken aan de randen van je bloedvaten en zich ophoopt, kunnen je bloedvaten langzaam dichtslibben. Dat kan een hart- of vaatziekte veroorzaken.

Bloedsuiker

Het lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet, zoals in brood, suiker en aardappelen, komen als glucose in het bloed. Deze bloedglucose (bloedsuiker) gaat het hele lichaam door en geeft alle cellen energie. Bloedsuiker is van levensbelang: je kunt niet zonder.

Normaal gesproken houdt het lichaam het bloedsuikergehalte precies in evenwicht: niet te veel en niet te weinig. Bij diabetes is dat evenwicht weg en is behandeling nodig om de bloedsuiker te verlagen. Wie een te hoge suikerspiegel heeft, maakt meer kans op diabetes type 2 en overgewicht. Via een bloedsuikertest kun je zie of je diabetes type 2 hebt. Hoewel je daar vaak niks van merkt, moet je er wel mee oppassen.

Alles telt mee als het om je gezondheid gaat

Dat begint met inzicht. Niet alleen via je BMI, bloeddruk, suiker- en cholesterolgehaltes, maar ook via andere factoren die meetellen als het om je gezondheid gaat. Zoals bewegen, slapen en ontspannen. Zilveren Kruis noemt dit het totaalplaatje van je gezondheid. Wil je weten hoe je hierop scoort? Doe dan de TotaalCheck en ontdek wat je nog in kleine stappen kunt verbeteren aan je gezondheid.