Een gezin, carrière én zorgen voor iemand. Hoe doe je dat? Nederland heeft bijna vijf miljoen mantelzorgers: mensen die hulp verlenen aan zieke of hulpbehoevende familieleden, vrienden of naasten.

Mantelzorgen doen zij gemiddeld 7,4 uur per week. Veel van hen zorgen daarbij al lange tijd voor een naaste. Gemiddeld zo’n 5,4 jaar, blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau.

'Mantelzorgen is best pittig'

Ellen (50) is mantelzorger voor haar vader. Ze is cabaretière en moeder van twee zoons. Afspreken met haar vriendinnen of sporten schiet er nog weleens bij in. Zeker na een drukke dag bij haar vader (89). Hij heeft Alzheimer en vasculaire dementie: hij is verward, maar Ellen en haar broers en zus hebben er bewust voor gekozen om hem thuis te laten wonen. Zo kunnen ze de rust bewaren bij hun vader.

Natuurlijk zorgt Ellen met liefde voor haar vader en geniet ze ook van leuke momenten van het zorgen, maar mantelzorgen is best pittig. En dat hoor je van veel mantelzorgers.

Systeemtherapeut Maarten van der Linde adviseert mantelzorgers om buffers in te bouwen. "Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kan je ook beter voor anderen zorgen." Ellen: "Voor mijn verjaardag kreeg ik een weekendje Berlijn. Samen met mijn partner even weg deed echt goed." Maarten: "Zelfzorg maakt je ook een leuker mens in relaties en het maakt dat je draagkracht groter is in de mantelzorg."

Benieuwd hoe Ellen alle ballen in de lucht houdt naast een gezin, carrière en de mantelzorg voor haar vader? Luister hier de podcast van Zilveren Kruis of lees de uitgeschreven versie.

Waardering en vergoeding voor mantelzorg

Om mantelzorgers in het zonnetje te zetten, is het 10 november de Dag van de Mantelzorg. Overal in het land worden op deze dag activiteiten georganiseerd en ontvangen mantelzorgers een waardering.

Waardering is heel fijn. En als mantelzorger krijg je bij Zilveren Kruis een vergoeding voor ondersteuning in je mantelzorgtaken vanuit je zorgverzekering. Denk aan vergoeding van de kosten voor een mantelzorgmakelaar, mantelzorginstructies, mantelzorgcoaching, mantelzorgcursussen en vervanging wanneer zij even niet kunnen zorgen. En dat helpt natuurlijk ook.

Alles telt mee voor je gezondheid

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Van genoeg bewegen tot gezonde voeding en goed slapen. Maar ook de omgeving waarin je woont en werkt en de dierbaren om je heen. En vergeet ontspanning niet, want goed voor jezelf zorgen en voldoende ontspannen is belangrijk om niet overbelast te raken. Zeker als mantelzorger. Kan je wel wat meer ontspanning gebruiken? Leer beter en vaker relaxen in mini-stappen met de Actify Vitaliteitscoach app, een initiatief van Zilveren Kruis. Je vindt er simpele acties voor elke dag die je helpen om meer te ontspannen.