Nederlanders zijn gek op dieren. Volgens onderzoek van Dibevo en de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) heeft bijna de helft van de Nederlandse huishoudens een huisdier. Viervoeters nemen het voortouw: bijna 25 procent heeft een kat en net geen 20 procent een hond. Nu veel mensen thuiswerken en meer tijd hebben, zijn huisdieren populairder dan ooit.

Uit het huisdierenpopulatie-onderzoek van Dibevo en de NVG blijkt dat huisdierenbezit tijdens de coronacrisis flink is toegenomen. Vermoedelijk doordat mensen veel thuis zijn en nu tijd hebben om een huisdier op te voeden en uit te laten. Vooral tijdens de start van de pandemie namen veel mensen een dier in huis. Maar liefst 8 procent van de Nederlandse huishoudens heeft in 2020 een huisdier aangeschaft. Dat is 1,6 procent meer dan het voorgaande jaar. Bijna de helft koos voor een hond en 27 procent voor een kat.

Positieve effecten van een huisdier

Een huisdier maakt de coronacrisis voor sommige mensen draaglijker. Verschillende internationale onderzoeken, waaronder van Harvard University, wijzen uit dat een gezelschapsdier een positieve invloed kan hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Huisdieren brengen onder meer gezelligheid en kunnen de sociale steun brengen die velen nu missen.

Een gezelschapsdier zorgt daarnaast voor een aangenaam tijdverdrijf zodat mensen hun zorgen even vergeten en het houdt menig huisdierenbaasje in beweging. Daarbij stimuleert een huisdier, met name bij kinderen, de ontwikkeling van het inlevingsvermogen. Verschillende onderzoeken laten zien dat knuffelen met huisdieren ook een ontspannende werking heeft. Wanneer je een huisdier aait, komen gelukshormonen als oxytocine en serotonine vrij, wat je een plezierig gevoel geeft en stressverlagend werkt. Het stresshormoon cortisol daalt namelijk.

Meer factoren

Naast een huisdieren zijn er nog tal van factoren die kunnen bijdragen aan een goede mentale en fysieke gezondheid. Van regelmatig bewegen en goed eten tot plezier in je werk, waar je woont, voldoende kunnen ontspannen en je relaties. Je gezondheid is een totaalplaatje.

Benieuwd naar het totaalplaatje van jouw gezondheid? Doe de TotaalCheck van Zilveren Kruis en ontdek wat er misschien beter kan en hoe je in kleine stapjes je gezondheid kunt verbeteren.

Een huisdier als impulsaankoop

Hoe positief de effecten van een huisdier ook kunnen zijn, laat het geen impulsaankoop zijn. Tijdens, maar ook na de pandemie, hebben huisdieren tijd, aandacht en de juiste zorg nodig. Wist je dat een hond vaak ruim 10 jaar in het gezin blijft en een kat tot wel 20 jaar? Zelfs een konijn kan 10 jaar oud worden.

Het is daarom belangrijk dat je weet wat er komt kijken bij huisdierenbezit. Doe ook research naar de afkomst van het dier. Dieren die via twijfelachtige fokkers in huis worden genomen, kunnen ziektes meenemen en extra zorg nodig hebben. Achter illegale broodfok – wanneer fokkers zoveel mogelijk geld proberen te verdienen met zo min mogelijk investering – gaat veel dierenleed schuil.

Goedkoop is een pup of kitten allerminst. Een pup met een stamboom kost gemiddeld 1.250 euro en een kat zo'n 750 euro. Zonder stamboom betaal je voor een hond gemiddeld 450 euro en reken je voor een kat 100 euro af. Wijkt de prijs hier veel van af, dan kan het zijn dat de fokker niet het beste voor heeft met het beestje. Wil je een dier in huis nemen? Kijk dan ook eens in het asiel. Dit is niet alleen een goedkopere keuze, maar geeft ook een goed gevoel omdat je het dier een nieuw thuis geeft.