Bijna alle Nederlanders vinden ontspanning heel belangrijk voor een gezond leven. Toch ontspant circa een derde naar eigen zeggen niet voldoende en heeft bijna de helft zelfs nog nooit een poging gedaan om dit te verbeteren.

Dit blijkt uit onderzoek van Kantar Public, in opdracht van Zilveren Kruis. Opvallend zijn de tegenstrijdigheden die Nederlanders als barrières ervaren. De belangrijkste reden dat men niet voldoende ontspant, is namelijk vermoeidheid. Gevolgd door tijdgebrek door werk.

Ontstaan van stress

Ontspanning zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek tot rust komt. Bij te weinig ontspanning of overmatige inspanning en werkdruk kan er stress ontstaan. Zeker als je daarbij weinig ontspanning of afleiding hebt.

Voldoende ontspannen heeft, samen met goed slapen, gezond eten en regelmatig bewegen, ook nog eens een positief effect op hoe goed je in je vel zit.

Het positieve effect van meditatie

Er zijn veel manieren om beter te ontspannen. Mediteren is er daar een van. Je hoort er veel mensen over, maar wat doet het voor je? Dat zocht neurowetenschapper Sara Lazar uit. Samen met een researchteam van Harvard in het Massachusetts General Hospital onderzocht ze of meditatie een positief effect heeft op de hersenstructuur.

Wat blijkt? Regelmatig mediteren verandert de hersenstructuur. De onderzoeksresultaten bevestigen Lazars ervaring dat regelmatig mediteren je inderdaad kalmer, geconcentreerder, evenwichtiger en empathischer maakt. Zelfs vijf minuten per dag mediteren geeft al winst. Lees hier meer over het onderzoek.

Een gewoonte maken van ontspannen

Veel mensen hebben baat bij mediteren om beter te ontspannen. Maar hoe maak je er een gewoonte van om voldoende te ontspannen? Uit onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis blijkt namelijk dat het volhouden van gezonde leefgewoonten door zowel mannen als vrouwen als heel moeilijk wordt ervaren.

Kleine stapjes zijn de sleutel tot succes. Hidde van der Ploeg, onderzoeker bij Amsterdam UMC, legt uit: "Door eenvoudige doelen te stellen die in kleine stappen te halen zijn, is het volhouden van een gezondere levensstijl makkelijker."

Daarom ontwikkelde Zilveren Kruis de app 'Actify, de vitaliteitscoach', die je helpt in kleine stapjes je gezondheidsdoelen te behalen en beter te ontspannen. Bijvoorbeeld door middel van meditatie.

Veel mensen vinden meditatie toch een beetje zweverig klinken en hebben geen idee waar ze moeten beginnen. Actify heeft laagdrempelige meditaties ontwikkeld in samenwerking met Tijn Touber, een van Nederlands bekendste bewustzijnscoaches. Zo kan iedereen leren mediteren.

Of je nu meer wil ontspannen, gezonder wil eten, beter wil slapen of meer wil bewegen: met Actify voeg je eenvoudig nieuwe mini-gewoontes aan je dagelijkse routine toe. Dankzij de kleine stapjes is een gezonder leven een stuk makkelijker vol te houden en leer je gezonde gewoontes die bij jou passen. Met een gezonder leven als resultaat.

Hoe goed zit jij in je vel?

Wil jij een gewoonte maken van voldoende ontspannen, maar ook van gezond eten, regelmatig bewegen en goed slapen? Doe de Check van Zilveren Kruis en ontdek hoe goed je in je vel zit en waar het nog ietsje beter kan. Vervolgens krijg je concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.