Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan niet toe te komen aan genoeg sport en beweging. Te moe, te veel stress en te weinig tijd zijn de drie meest genoemde redenen waarom Nederlanders onvoldoende bewegen.

Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Zilveren Kruis. Een op de vijf voelt zich zelfs niet fit genoeg om te sporten, terwijl een gezond leven juist energie geeft. Voldoende bewegen heeft daarbij samen met genoeg ontspannen, goed slapen en gezond eten ook nog eens effect op hoe goed je in je vel zit.

Gezonde keuzes maken en deze ook volhouden is niet altijd even makkelijk. Vaak begin je vol goede moed, maar gaat het later toch mis. Zo vindt bijna de helft van de vrouwen en circa een derde van de mannen het lastig om voldoende bewegen vol te houden.

In kleine stappen beter bewegen

Hidde van der Ploeg, onderzoeker bij Amsterdam UMC, legt uit: "Door eenvoudige doelen te stellen die in kleine stappen te halen zijn, is het volhouden van een gezondere levensstijl makkelijker." Jezelf (te) hoge gezondheidsdoelen stellen kan zelfs een omgekeerd effect hebben. Het is juist veel beter om klein te beginnen.

"Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen. Ook als je bijvoorbeeld geen zin hebt of te moe bent, kan een blokje om al genoeg beweging zijn voor die dag. Dit geeft energie en een positief gevoel."

Mislukte sportpogingen

De situatie van columniste Femke (39) is voor velen herkenbaar. Ze heeft het ene na het andere sportschoolabonnement afgesloten, zonder het vol te houden. Na talloze mislukte sportpogingen vond ze iemand die wél begreep hoe hij haar kon overtuigen. Naar eigen zeggen is haar personal coach haar redding geweest. "Mijn weerstand voor sport is er niet door verminderd, maar ik heb een manier gevonden om mezelf in beweging te houden." Lees hier het hele verhaal van Femke.

Personal coach in je broekzak

De app 'Actify, de vitaliteitscoach' is een initiatief van Zilveren Kruis en helpt je in kleine stapjes eenvoudig gezonde gewoontes aan je dagelijkse routine toe te voegen. Je hebt als het ware altijd een personal coach op zak die je op een eenvoudige manier motiveert om stap-voor-stap een gewoonte te maken van meer bewegen. Zonder dat je naar de sportschool hoeft.

Met de app leer je meer beweging toe te voegen aan je dagelijkse bezigheden. Hij wijst je op Hidden Gyms: verborgen plekken waar je goed extra kunt bewegen. Zo krijg je oefeningen voor op de bank, achter je bureau, tijdens het koken, de lunch, het wandelen en nog veel meer.

Bij 81 procent van de app-gebruikers zorgt de focus op kleine stapjes voor een positieve bijdrage aan hun algemene gezondheidsgevoel. Dat is goed, want als je je gezonder voelt zit je vaak ook beter in je vel.

Hoe goed zit jij in je vel?

Wil jij een gewoonte maken van voldoende bewegen, maar ook van gezond eten, beter ontspannen en goed slapen? Doe de Check van Zilveren Kruis en ontdek hoe goed je in je vel zit en waar het nog ietsje beter kan. Vervolgens krijg je concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.