Een gezond leven geeft energie. Maar als je de energie niet hebt om je doelen te halen, wordt het lastig. Zo komt bijna een derde van de Nederlanders niet toe aan genoeg beweging, ontspanning, slaap en gezonde voeding.

Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar Public in opdracht van Zilveren Kruis. Naar eigen zeggen haalt een op de drie Nederlanders de norm voor gezond eten niet. De meerderheid wil dit graag veranderen, want gezond en gevarieerd eten zorgt voor energie, een sterk immuunsysteem en een goede spijsvertering.

Samen met genoeg ontspannen, goed slapen en voldoende bewegen heeft het ook nog eens effect op hoe goed je in je vel zit.

Jan-Willem Evers, directeur Commercie bij Zilveren Kruis, legt uit: "De drempel om te werken aan je gezondheid is vaak te hoog. Het is wetenschappelijk bewezen dat je een gezonder leven – waar gezond eten een belangrijk onderdeel van is – makkelijker volhoudt als je kleine stappen neemt."

Gezonder eten: pas de 'andersom-opschepmethode' toe

Columniste Barbara slaagde er jarenlang niet in om 250 gram groente per dag te eten. Tot ze zich voornam de 'andersom-opschepmethode' toe te passen: grote porties groente en kleine porties koolhydraten.

Deze kleine aanpassing kostte haar geen moeite, maar had een blijvend positief resultaat. In kleine stapjes veranderde ze haar eetpatroon en viel ook nog kilo's af. Lees het hele verhaal van Barbara.

Experimenteer met wat bij je past

De app 'Actify, de vitaliteitscoach' is een initiatief van Zilveren Kruis en helpt je in kleine stapjes eenvoudig gezonde gewoontes aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Gezond eten begint met kleine stapjes en experimenteren met wat bij je past. Hoe kleiner de stap naar je doel, hoe makkelijker het is om gezond(er) eten vol te houden. Zelfs het afvinken van een klein doel voelt al snel als een persoonlijke overwinning. En dat motiveert.

Met de app leer je bijvoorbeeld stap-voor-stap meer groente en fruit te eten. Dit doet de app met slimme tips en trucs, door diëtisten gevalideerde recepten en de mogelijkheid om maaltijden vooruit te plannen. Eigenlijk heb je dus altijd een coach op zak.

Door je te focussen op gezonde voeding en nieuwe gewoontes toe te voegen aan je dagelijkse routine, worden slechte gewoontes al snel vervangen door goede. Door gezonder te eten krijg je een positieve boost, houd je het makkelijker vol en voel je je beter in je vel.

Hoe goed zit jij in je vel?

Wil jij een gewoonte maken van gezond eten, maar ook meer bewegen, beter ontspannen en goed slapen? Misschien ben je al wel een heel eind op de goede weg. Doe de Check van Zilveren Kruis en ontdek hoe goed je in je vel zit en waar het nog ietsje beter kan. Vervolgens krijg je concrete tips om direct mee aan de slag te gaan.