Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld 8,5 uur zittend door. Jongeren van 12 tot 20 jaar scoren het hoogst met gemiddeld 10,4 uur per dag.

Dit blijkt uit cijfers van de Leefstijlmonitor in opdracht van onder andere RIVM, VeiligheidNL en CBS. In dit onderzoek schatten respondenten zelf in hoelang ze gemiddeld zitten op een dag.

Uit het Nederlandse tijdsbestedingsonderzoek blijkt dat Nederlandse volwassenen gemiddeld 85 procent van hun vrije tijd zittend doorbrengen. Volgens Europese data zitten Nederlandse volwassenen zelfs het meest van alle Europeanen. Mannen zitten iets meer dan vrouwen, gemiddeld 9,1 uur tegen 8,4 uur.

Zitten verhoogt kans op hart-en vaatziekten en diabetes type 2

Per leeftijdsgroep verschilt het zitgedrag van de gemiddelde Nederlander. Kinderen van 4 tot 12 jaar zitten het minst terwijl jongeren boven de 12 jaar het meest zitten. Dit komt met name doordat zij veel zitten tijdens de les, het huiswerk maken en het gamen.

Veel zitten vergroot de kans op hart-en vaatziekten en diabetes type 2. Volgens Hidde van der Ploeg, onderzoeker bij VU medisch centrum, is het grote verschil tussen zitten en staan het gebruik of juist niet gebruiken van de grootste spieren in je lichaam, namelijk de grote beenspieren.

“De grote beenspieren zijn gemaakt om te bewegen en moet je dus niet urenlang ongebruikt laten.”

"Als je je beenspieren niet gebruikt, wordt het suiker en vet in je bloed minder goed opgenomen in je cellen, dat is niet goed voor je stofwisseling en je gezondheid. Het is verstandig om een goede balans te vinden tussen zitten, staan en bewegen door de dag heen."

Minimaliseer schermtijd

Om daar iets aan te veranderen, kunnen ouders helpen. Je kunt bijvoorbeeld de schermtijd van de kinderen proberen te beperken. Dat is soms best lastig, want kinderen weten niet meer goed wat ze zonder een tablet of smartphone kunnen doen.

Daarnaast kun je de kinderen ook meer klusjes in huis laten doen, zoals het afval en glas wegbrengen. Een korte wandeling weekt ze even los van hun computer. Of maak met elkaar de afspraak om bij elk berichtje die je binnen krijgt op te staan of een squat te doen.

Zilveren Kruis helpt je om vaker op te staan

Zilveren Kruis wil mensen bewust maken van het feit dat teveel zitten ongezond is en inzicht geven in hoeveel jij zelf op een dag zit. Daarom heeft Zilveren Kruis de Zitcheck in het leven geroepen. Door deze check weet je binnen 1,5 minuut hoeveel je zit en krijg je direct handige tips om meer te gaan staan.

Laat iedereen in het gezin deze Zitcheck doen en ga samen de uitdaging aan om minder te zitten.