Een gezonde werkomgeving maakt medewerkers gelukkiger en productiever. Waar er ook gewerkt wordt, thuis of op kantoor, bepaalde tips kunnen je werkplek een stuk fijner maken.

En dit is belangrijk, want je brengt veel tijd door op de je werkplek. Zo’n fijne omgeving telt ook mee voor het totaalplaatje van je gezondheid. Ontdekken hoe je zelf je omgeving fijner kunt maken? Meld je dan nu aan voor de e-mailserie 'Fijne omgeving' van Zilveren Kruis en ontvang iedere week een gratis e-mail met handige tips en inspiratie. Meld je nu aan.

Ziekteverzuim voorkomen

Een gezond ingerichte werkomgeving heeft veel invloed op het welzijn van medewerkers en daarmee indirect op dat van het hele bedrijf. Evelien Koekkoek is interieurarchitect en is gespecialiseerd in gezonde werkplekken. Volgens haar laten bedrijven op dat gebied nog veel steken vallen.

Zonde, want juist door dit soort zaken op orde te hebben, kun je als werkgever ziekteverzuim voorkomen. En daarmee bespaar je een hoop geld. Eén zieke medewerker kost een organisatie namelijk gemiddeld 250 euro per dag.

Maar hoe zorg je voor een gezonde werkplek? Koekkoek geeft zes tips.

1. Veel natuur
De lucht die we inademen heeft veel effect op hoe we ons voelen. Hoe meer zuurstof er naar onze hersenen gaat, hoe beter we kunnen nadenken bijvoorbeeld. Koekkoek raadt daarom aan om werkplekken, zowel thuis als op kantoor, te vullen met veel groen. Planten geven namelijk zuurstof af. Het zijn vooral de grote kamerplanten waar we baat bij hebben. Koekkoek: "Hoe groter het blad, hoe meer zuurstof de plant afgeeft." Van een omgeving met veel natuur worden we bovendien minder gestrest. Ook als die natuur niet echt is. "Hang foto's van een zee of tropisch regenwoud op. Dat werkt heel rustgevend."

2. Gebruik natuurlijke materialen
Nu steeds meer werknemers weer gedeeltelijk naar kantoor komen, kan het geen kwaad om het meubilair eens onder de loep te nemen. De materialen waarvan het kantoormeubilair is gemaakt, zijn van invloed op een gezonde lucht. "De materialen waar bureaubladen doorgaans van gemaakt zijn of waar de vloerafwerking mee gedaan is, geven giftige stoffen af. Dat kan leiden tot hoesten of hoofdpijn." Kies dan ook liever voor natuurlijke materialen als hout, bamboe of linoleum, luidt Koekkoeks advies. Voor het (her)inrichten van een werkplek is tevens vaak budget beschikbaar. Goed om dit te checken.

3. Zorg voor de juiste verlichting
Van donkere werkruimtes worden veel medewerkers niet blij, maar ook felle lampen zijn niet goed voor de gezondheid. Te lang doorwerken met fel licht kan tot slaapproblemen leiden. Als er te weinig daglicht het (thuis)kantoor binnenkomt, raadt Koekkoek aan om voor biodynamische verlichting te gaan. "Dit soort verlichting past zich aan aan je bioritme en verandert gedurende de dag. Het bootst in feite het daglicht na. Het gevolg is dat we ons fitter voelen." Uiteraard helpt het ook om daglicht op te zoeken, bijvoorbeeld door een wandeling te maken of even uit het raam te staren.

4. Stimuleer opstaan
Veel zitten is slecht, maar hoe zorg je er dan voor dat jouw medewerkers genoeg bewegen? Stimuleer staand vergaderen tijdens (online) meetings of plan een wandeloverleg in.

5. Zo min mogelijk ruis
Storende geluiden hebben een grote impact op onze productiviteit. Als iemand gestoord wordt, kost het gemiddeld twintig minuten voordat hij of zij het oorspronkelijke niveau van concentratie weer bereikt heeft. Maak daarom afspraken in het team over wanneer je elkaar wel en niet (online) kunt storen en zorg dat er op kantoor voldoende focusruimtes zijn waar mensen zich in stilte kunnen afzonderen.

6. De juiste temperatuur
Veel medewerkers kost het in de zomer meer moeite om zich op hun werk te concentreren. Bij een temperatuur onder de 22 graden zijn we namelijk alerter. Is het boven de 25 graden? Dan verliezen we aan productiviteit. Goede ventilatie is dan ook van groot belang. Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem op kantoor en zet thuis de kachel niet al te hoog en het raam soms even open voor wat frisse lucht.

Ook de e-mailserie 'Fijne omgeving' kan je (team) helpen in kleine stappen aan de slag te gaan met het verbeteren van de omgeving. Lees hier meer.