Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid. Je voelt je hierdoor energieker, kunt je beter concentreren en je immuunsysteem wordt versterkt. Toch slapen veel mensen te weinig. Met deze tips word je slaap(ritme) beter.

Met de e-mailserie 'Beter slapen' van Zilveren Kruis ontvang je iedere week gratis een e-mail met handige tips en inspiratie. Zo ga je in kleine stappen aan de slag om je nachtrust te verbeteren en uitgerust wakker te worden. 90 procent van de ontvangers is positief over de e-mailserie. De serie scoort een 8,9 onder de ontvangers. Ook proberen? Meld je nu aan.

Monique Vlak, neuroloog en slaapspecialist in het Haaglanden Medisch Centrum, geeft tips voor je natuurlijke slaapritme die werkprestaties ten goede komen.

1. Zo min mogelijk activiteit en licht voordat je gaat slapen

Monique: "In het midden van je hoofd zit een bijzondere klok die alle andere klokken in je lijf aanstuurt, zoals de klok die je immuunsysteem aanstuurt, de klok die bepaalt wanneer je slaapt en de klok van je hormoonhuishouding." Activiteit en licht zijn belangrijke prikkels voor de 'masterklok'. Ze stellen slaperigheid uit. "Receptoren in je ogen vangen licht op en sturen dat naar je klok. Vooral voor blauw (dag)licht zijn ze gevoelig, zoals dat van je laptop of iPad.'

2. Ga mee met je biologische klok
Maar wat nou als je goed gedijt in de avond en daarom het liefst dan nog even achter je laptop kruipt? Monique: "Of je een ochtend- of avondmens bent, is biologisch bepaald. Leuk weetje: er zijn meer mensen met een late dan een vroege klok, en het is voor een avondmens makkelijker om zijn ritme te vervroegen dan het voor een ochtendmens is om later te slapen en wakker te worden." Ben je in het bezit van een late klok? Geen probleem: "Het is pas een probleem als je meegaat in deze late klok, terwijl je vroeg op moet staan. Dan ontstaat er een conflict, wat leidt tot slaaptekort.

3. Rust, reinheid en regelmaat
De gevolgen van een slaaptekort zijn direct merkbaar: "Je concentratie is minder, het vermogen om te leren is kleiner, mentale weerbaarheid brokkelt af, je bent minder alert en maakt meer fouten." Niet bevorderend voor optimale werkprestaties. Monique weet wat we wel moeten willen: rust, reinheid en regelmaat. "Kies voor een koele, donkere slaapkamer en zorg voor regelmatige bedtijden. Dan kun je daarna met licht spelen om te kijken of je je klok kunt verplaatsen, zodat hij niet conflicteert met je werk."

"Om je klok te verplaatsen, wil je het contrast tussen dag en nacht groter maken voor je lichaam. Zorg voor een afbouw van je drukke dag en leg elektronica 2 uur voor bedtijd weg. Vergeet niet: je hebt het recht om 's avonds niet bereikbaar te zijn." Juist nu, met veel thuiswerken, is het belangrijk om werk en privé zo veel mogelijk te scheiden. Gebruik hiervoor een duidelijk start- en afsluitmoment van je werk, anders blijft niet afgerond werk in je hoofd zitten.

4. Vertel je lichaam dat het dag is

Ook de volgende dag is het belangrijk om je biologische klok te ondersteunen: "Vertel je lichaam dat het dag is, door te bewegen, of misschien zelfs te sporten. Doe bijvoorbeeld je eerste meeting staand."

"Hoe laat in de ochtend je ogen licht vangen, is ook een belangrijke prikkel voor je klok. Zorg daarom voor zoveel mogelijk daglicht", tipt Monique. "Ook op grauwe dagen helpt daglicht je klok goed functioneren en vertelt de schemer je lichaam dat het avond wordt. Heb jij op je thuiswerkplek weinig daglicht? Een daglichtlamp kan dan een slimme zet zijn."

Beter slapen

Naast het faciliteren van een goed slaapritme en laagdrempelige tips, vindt Monique het belangrijk dat er genoeg aandacht is voor het belang van slaap: "Slaap blijft een ondergeschoven kindje. Altijd al geweest. Nederlanders zijn maar liefst 1 uur minder gaan slapen sinds 1950. We beknibbelen snel op slaap. Daar mogen we elkaar thuis en op het werk best bewust van maken. Dus als je je afvraagt hoe je mensen vitaal kunt houden, promoot dan dat rust ook een belangrijk onderdeel van je leven is."

Hoe je dit concreet kunt doen, is door je medewerkers op de hoogte te brengen van de e-mailserie 'Beter slapen’ van Zilveren Kruis. Hiermee maken ze een goede start met beter slapen.