Als je denkt aan oude Zeeuwse mannenpakken, dan denk je aan broeken en jasjes van donkere stoffen. Maar voor die tijd, droegen rijke Zeeuwen hemdrokken van glanzende stof met kleurrijke bloempatronen. Deze hemdrokken van damast kan je nu bewonderen in de tentoonstelling re_USED re_SATIN in het Zeeuws Museum. Daarnaast kun je hier ook van alles leren over de geschiedenis van deze Zeeuwse dracht én je ziet hoe textiel- en modeontwerpers de hemdrokken van toen vertalen naar stoffen en kledingstukken van nu en de toekomst.

De kleurrijke hemdrokken, laten we ze voor het gemak jasjes noemen, werden gedragen tussen 1790 en 1850. In de eerste zaal van de tentoonstelling kan je je vergapen aan zeven originele exemplaren. De eeuwenoude kledingstukken zien er haast exotisch uit met die kleurrijke bloempatronen. Wanneer je deze goed bekijkt, zie je dat de stof waarvan de jasjes gemaakt zijn, allemaal hetzelfde patroon hebben. Dit is natuurlijk erg bijzonder en roept vragen op. Waar komt de stof vandaan? Is het mogelijk dat de stoffen van de jasjes door een en dezelfde wever zijn gemaakt? Hoe komt het dat de kleuren zo goed bewaard zijn gebleven en wat zorgt ervoor dat de jasjes na tweehonderd jaar nog steeds zo mooi glanzen?

Een greep uit de geschiedenis

Een indrukwekkend aantal wetenschappers en textiel- en modeontwerpers dook in de geschiedenis van deze kledingstukken. Hierdoor zijn we ondertussen enorm veel te weten gekomen over de weg die elk jasje heeft afgelegd. Heel deze route is op een speelse manier te volgen in de tentoonstelling re_USED re_SATIN. Je ziet de haren die afkomstig zijn van het specifieke schapenras dat de wol leverde voor de stoffen, je kunt potjes bewonderen met de natuurlijke kleurstoffen die werden gebruikt en ontdekt welke grondstof verantwoordelijk is voor de kenmerkende glans van de jasjes. En… het Zeeuws Museum zou het Zeeuws Museum niet zijn als ze geen lijntje hadden gelegd tussen vroeger en nu én de toekomst.

In een nieuw jasje gestoken

Remi Veldhoven gebruikte het patroon van toen om een nieuwe stof te maken. Maar wel op een duurzame manier, namelijk van gerecycled garen én met lokale partijen. Sjaak Hullekens is vervolgens aan de slag gegaan om van deze stof een hemdrok te maken. Daarnaast zijn ook digitale modeontwerpers aan het werk gezet. Zij hebben een avatar ontworpen met een digitaal jasje, geïnspireerd om de oude hemdrok. Op die manier zie je in de tentoonstelling het eeuwenoude jasje naast een hedendaags exemplaar én het jasje van de toekomst.

De reis van je kleding

Op de tentoonstelling kom je alles te weten over de gebruikte grondstoffen en de reis die de stof heeft gemaakt voor hij terecht kwam bij de Zeeuwse kleermakers. Dit is ook een goed moment om na te denken of jij zelf je bewust bent van waar jouw kleding vandaan komt. Welk materiaal wordt er gebruikt en welke kleurstoffen waren er nodig? Weet je welke reis jouw kledingstuk heeft afgelegd?

De tentoonstelling in het Zeeuws Museum vertelt niet alleen een mooi verhaal over de geschiedenis van de hemdrok die werd gedragen tussen 1790 en 1850, maar hoopt ook jou een stukje bewuster te maken. Tweehonderd jaar geleden koesterden de heren hun zondagse jasje. Het werd goed verzorgd en een leven lang gedragen. Daar kunnen wij anno nu nog heel wat van leren.

Kom jij een kijkje nemen? Het Zeeuws Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Zeeuws Museum
16
Zeeuws Museum