Stel je voor dat je auto zo slim is dat hij letterlijk in de toekomst kan kijken. Dat hij dankzij hypermoderne technologie gevaarlijke verkeerssituaties veel eerder ziet aankomen en ongelukken kan voorkomen, zodat jij en je gezin veiliger dan ooit onderweg zijn. Volgens de engineers van Volvo is deze toekomst dichterbij dan je denkt.

Het kan zelfs de beste automobilist overkomen: even afgeleid zijn terwijl je met ruim honderd kilometer per uur op een plotseling remmende voorligger af rijdt. Bij zo’n hoge snelheid leg je per seconde een afstand af van bijna dertig meter. Dan kan letterlijk elke tel van levensbelang zijn. Hoe eerder je reageert, hoe kleiner de kans op een aanrijding immers is. Maar wat als je zelf toch net te laat bent met het maken van een noodstop?

Ingrijpen als bestuurder dat niet kan doen

Op zo’n penibel moment is het geruststellend dat de techniek van je auto actief reageert om een ongeluk te voorkomen. Dit gebeurt steeds vaker in het hedendaagse verkeer: bij Volvo is elke nieuwe auto standaard voorzien van allerhande sensoren, radars en camera’s die ingrijpen op het moment dat de bestuurder dat niet op tijd kan doen. Denk daarbij aan een zelfremmende cruise control, een systeem dat uitwijkt voor fietsers (en zelfs voor grote dieren) en een automatisch noodremsysteem; allemaal actieve veiligheidssystemen die - indien nodig - automatisch ingrijpen voordat het te laat is.

Revolutionair op veiligheidsgebied

Jarenlang werd de veiligheid van een Volvo voor een groot deel bepaald door zogenoemde ‘passieve’ veiligheidssystemen. Dit zijn voorzieningen die pas in actie komen zodra het nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal systeem (WHIPS) in de stoelen dat helpt om een whiplash te voorkomen.

Slimmere technologie

Zulke veiligheidssystemen zijn onmisbaar en worden nog altijd geoptimaliseerd bij nieuwere auto’s. Zo heeft Volvo ook voor de accupakketten van elektrische modellen een specifieke kreukelzone ontwikkeld. Maar de laatste jaren zorgt de tweede categorie veiligheidssystemen, de actieve dus, voor een ware revolutie van veiligheid in auto’s. Dankzij de steeds slimmere (sensor)technologie en razendsnelle computers slagen de elektronische vangnetten er steeds beter in om autobestuurders optimaal te ondersteunen. Bijna een eeuw geleden konden de grondleggers van Volvo hooguit dromen van deze technologie. De missie van de Zweedse oprichters Assar Gabrielsson en Gustav Larson was immers: ultieme veiligheid voor Volvorijders.

Voortrekkersrol in veiligheid

Volvo vervult al bijna honderd jaar een voortrekkersrol door auto’s veiliger te maken met vooruitstrevende innovaties. Denk maar aan de introductie van de driepuntsveiligheidsgordels in 1959: er waren in eerste instantie criticasters die ze overbodig en lastig vonden, maar de kritiek verstomde snel en inmiddels heeft die uitvinding meer dan een miljoen mensenlevens gered. Het merk heeft geen patent aangevraagd voor deze uitvinding zodat andere autofabrikanten het idee konden overnemen met het oog op veiligheid.

Onderweg naar nul fatale ongelukken

Vijfennegentig jaar na dato staat de uitspraak van de oprichters van Volvo nog altijd stevig overeind en is de filosofie van ‘hun’ automerk nog verder aangescherpt.

Al in 1970 richtte het merk een speciaal onderzoeksteam op dat verkeersongevallen nauwkeurig analyseert. De onderzoeken naar de oorzaken van ruim 43.000 ongelukken en de gevolgen voor meer dan 72.000 betrokken passagiers leveren jaar in jaar uit waardevolle inzichten op. Uit officiële cijfers van de Amerikaanse National Highway and Traffic Safety Administration (NHTSA) blijkt bijvoorbeeld dat een kwart van de jaarlijkse fatale verkeersongevallen wordt veroorzaakt door te hard rijden.

Veiligheidsrisico’s verminderen

De huidige visionairs van Volvo streven ernaar dat niemand nog ernstig gewond raakt of een fataal ongeluk krijgt in een nieuwe Volvo. Daarom zijn alle nieuwe modellen standaard begrensd op 180 kilometer per uur. Niet omdat het merk het braafste jongetje van de klas wil zijn, maar omdat grondig onderzoek heeft aangetoond dat het verlagen van de maximale snelheid de veiligheidsrisico’s voor Volvo-rijders significant vermindert. Volvo vraagt hiermee aandacht voor hard rijden en roept de gehele auto-industrie op om hun voorbeeld te volgen.

De toekomst van veiligheid

Volvo’s worden steeds veiliger. Ook door actieve veiligheidssystemen, die, zoals de term al verklapt, zelf actief meehelpen om je veilig te houden; het zelf remmende systeem waarmee dit verhaal begon, is daar een duidelijk voorbeeld van. Dankzij sensoren, camera’s en allerhande andere slimme technologieën grijpt de auto in voordat jij het hoeft te doen.

Kans op aanrijding kleiner

Het nieuwe topmodel dat Volvo later dit jaar op de markt brengt, beschikt over zo’n innovatie. Deze luxe en ruime (volledig elektrische) SUV heeft standaard LiDAR-technologie aan boord. Dankzij deze lasergestuurde radarsensoren kan de techniek nog veel verder ‘vooruit’ kijken dan bestaande systemen. Zo ‘ziet’ de auto zelfs wat er een paar honderd meter voor je voorligger op de weg gebeurt. Daardoor kunnen de veiligheidssystemen nog eerder en effectiever in actie komen. Het belangrijkste: hierdoor wordt de kans op een aanrijding of letsel veel kleiner. Dat rijdt nog meer ontspannen, zeker wanneer elke seconde telt.

Wil je meer weten over Volvo’s innovatieve veiligheidssystemen van de (zeer nabije) toekomst? Ga naar de website voor meer informatie.