Voor de consument is de komst van de elektrische auto in veel opzichten goed nieuws. Zo wees een onderzoek van het Britse automagazine What Car? uit dat hybrides en elektrische auto’s de betrouwbaarste op de markt zijn.

Met een gemiddelde betrouwbaarheid van 96,1 procent scoort juiste deze categorie bovengemiddeld goed, zo bleek uit het onderzoek onder 18.000 Britse autobezitters.

Probleemloze kilometers

Steeds meer merken bieden hybridetechniek in hun programma. De combinatie van een elektromotor en een conventionele verbrandingsmotor levert een aanzienlijke brandstofbesparing op en naar nu blijkt, ook probleemloze kilometers.

Dankzij de hulp van de elektromotor wordt de conventionele motor minder zwaar belast. Daardoor verbruikt deze niet alleen minder brandstof, er is ook minder slijtage. Dat leidt dan weer tot meer bedrijfszekerheid en tot minder onderhoud. Niet zo vreemd dus dat deze voertuigcategorie goed scoort in het onderzoek.

Briljant in zijn eenvoud: de elektromotor

De techniek van een volledig elektrische auto is zo mogelijk nog betrouwbaarder. Want een elektromotor heeft nauwelijks bewegende delen en een versnellingsbak is niet langer nodig. Dus ook geen koppeling die kan slijten. Ingewikkelde technologie om de uitlaatgassen zo schoon mogelijk te krijgen ontbreekt. Dat maakt de elektromotor briljant in al zijn eenvoud.

De E-volutie van de werkplaats

Een elektrische auto moet weliswaar nog wel op gezette tijden naar de werkplaats voor een algehele controle, de werkzaamheden zijn echter van een heel andere aard. Ga maar na: er hoeft geen olie te worden ververst, geen motorfilters vervangen worden, geen nieuwe bougies te worden gemonteerd en ga zo maar door.

Monteurs worden zo veel meer IT-ers. En dat betekent dat er een E-volutie plaatsvindt in de werkplaats. Voor de berijders is dit ook goed nieuws, aangezien de onderhoudskosten flink naar beneden gaan en de bedrijfszekerheid van hun auto juist omhoog. Zo wordt het in de werkplaats en op de weg schoner en blijft er aan het eind van het jaar iets meer geld over.

De E-volutie is hybride en elektrisch

De komende jaren zal Volkswagen het aanbod van elektrische modellen zeer sterk uitbreiden. Maar ook de plug-in hybride blijft in het programma, zoals de Passat GTE. Dit is een hybride met een extra groot accupakket, geschikt om vrijwel alle dagelijkse ritten elektrisch te rijden en de grotere afstanden op de conventionele motor.

De volledig elektrische e-Golf en de vernieuwde e-up! krijgen in 2020 gezelschap van de eerste telg uit een compleet nieuwe reeks elektrische auto’s die de E-volutie inluidt: de ID-familie. Allereerst komt er de ID.3, later volgen de ID.Crozz en de ID.Buzz.

Elektrische auto's zijn dus het meest betrouwbaar, maar wat gaat er langer mee? De accu van een mobieltje of van een elektrische auto. Bekijk hieronder het resultaat.

Volkswagen Tegenpolen - Accu mobieltje vs elektrische auto
1
Volkswagen Tegenpolen - Accu mobieltje vs elektrische auto