Veel Nederlanders willen gezonder leven, maar dat is soms best lastig. Het maken van andere, gezonde(re) keuzes zit niet in onze routine. We weten vaak wel hoe het beter kan, maar vinden het lastig dit toe te passen. Waarom is het veranderen van gewoontes zo moeilijk en hoe lukt het wél?

De meeste keuzes maken we op de automatische piloot. Het dagelijks leven kan een loopje met ons nemen. Door je baan, gezinsleven of andere verplichtingen is het lastig om de ruimte te vinden om ook nog eens gewoontes te veranderen. Herkenbaar?

Toch kunnen kleine aanpassingen er al voor zorgen dat het je wél lukt om gezonde(re) keuzes te maken. Klein beginnen is het toverwoord.

Een duwtje in de rug

Bij het aanleren van gezonde, nieuwe gewoontes omtrent voeding, slapen of ontspannen is een duwtje in de rug vaak prettig. Er zijn verschillende apps die je coachen vanuit je broekzak.

Zo kun je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app op een laagdrempelige manier aan de slag met je gezondheid. Mijn Leefstijlcoach app is een initiatief van Albert Heijn. Coöperatie VGZ verrijkte de app met gezondheidstips en uitdagingen. Uit de app zijn deze 3 manieren die bijdragen aan gezonder leven geselecteerd:

1. Niet met een korreltje zout nemen
Een van de tips is: gebruik minder zout bij het koken. Te veel zout verhoogt de bloeddruk en vergroot zo de kans op hart- en vaatziekten. Opvallend is dat het merendeel van de Nederlanders denkt dat veel mensen te zout eten, maar zij zelf niet. Dit terwijl maar liefst 85 procent van de Nederlanders te veel zout binnenkrijgt.

Zonde, want minder zout gebruiken hoeft niet moeilijk – en zeker niet minder lekker – te zijn. Dit bewijst diëtiste Steffi Haazen, die in de Mijn Leefstijlcoach app smakelijke recepten zonder toegevoegd zout deelt. Ook als je minder koolhydraten of glutenvrij wil eten, hoeft dit niets te betekenen voor de smaak.

2. Beter slapen
Naast gezond(er) eten, speelt ook genoeg ontspanning en voldoende slaap een grote rol in hoe we ons voelen. In de app wordt daarom ook aandacht besteed aan een betere slaap. Heb jij te maken met onregelmatige werktijden? Dan leer je via slaapexpert Merijn van de Laar hoe je toch goed kunt slapen na een nachtdienst.

3. Waar sta jij op je to-do-lijst?
Een andere reden waarom nieuwe, gezonde(re) gewoontes aanleren niet lukt, is omdat we te druk zijn. 'Druk' lijkt het nieuwe 'goed' te zijn. Zelfs onze vrije tijd is vaak tot op de minuut volgepland. Doorgaans gaat dat ten koste van onszelf. Niet voor niets heeft een op de zes werknemers in Nederland burn-out klachten. Waar het misgaat? Vaak voel je een burn-out niet aankomen.

Psycholoog Hanan Haddouch vertelt je wat de signalen zijn en geeft tips om een burn-out te voorkomen. Het oplaadmoment in de Mijn Leefstijlcoach app, onder begeleiding van Hanan, kost slechts een paar minuten per dag. Je kunt het dus op ieder moment van de dag doen wanneer het jou uitkomt en je er behoefte aan hebt.

Meer over gezond leven

Gezondheid en tijd: het zijn de meest waardevolle dingen die we bezitten. Maar vanzelfsprekend zijn ze niet. Sterker nog: gezond leven kan soms best lastig zijn. Wil je hier meer over weten? Coöperatie VGZ biedt met het online platform Gezond Leven praktische hulp en tips om je fysiek en mentaal goed te voelen, én daarmee je leefstijl te verbeteren. Je vindt er tientallen workshops en apps, waaronder de Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn.

En wil jij meer ontspannen door lekker te bewegen? Volg dan op 20 december het gratis webinar ‘Soepel in beweging’ en ontdek wat meer bewegen met je lichaam doet.

Zet vandaag nog dat eerste stapje voor een betere leefstijl en ga aan de slag met alle uitdagingen en tips.