Goede en betaalbare zorg voor iedereen. Dat lijkt logisch in een land als Nederland, maar is zeker niet vanzelfsprekend. Door vergrijzing en ongezonde leefstijl groeit het belang van slimme preventieve zorgoplossingen en woonvormen om ouderen langer thuis te laten wonen. Hoe kunnen we tot op hoge leeftijd zélf de regie over onze gezondheid houden?

Nederlanders worden steeds ouder: de afgelopen vijftig jaar steeg de gemiddelde levensverwachting voor mannen van 70,8 naar 80,5 jaar en voor vrouwen van 76,5 naar 83,6 jaar. Dat we steeds langer leven is goed nieuws, maar zorgt tegelijkertijd voor grote uitdagingen in de zorg en op de woningmarkt. Uitdagingen die nu moeten worden opgepakt, zodat we ook in de toekomst verzekerd zijn van de best mogelijke zorg.

Jeroen Kemperman mag zich als Senior Manager Strategy & Business Development bij Achmea's zorgverzekeraar Zilveren Kruis met deze toekomst bezighouden. Hij is ervan overtuigd dat een gezond zorgstelsel begint bij een zo gezond mogelijke bevolking. "Naast het betalen van zorg willen wij als verzekeraar ook zorg regelen én de gezondheid van mensen versterken door slimme oplossingen voor ze te ontwikkelen. Dat is de enige manier om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden."

Een breed perspectief op gezondheid

Talrijke factoren zijn van invloed op onze gezondheid, van voeding, sport en slaap tot woonsituatie, werk en relaties. Op veel van die factoren kunnen we zelf invloed uitoefenen, zegt Kemperman. "70 procent van de chronische aandoeningen wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Als we willen voorkomen dat mensen zorg nodig hebben, moeten we ze met een breed perspectief op gezondheid helpen om fysiek en mentaal gezonder te worden."

Dat doet Zilveren Kruis onder andere met het online leefstijlplatform Actify. Ook heeft de zorgverzekeraar het programma Afvallen met Afspraken opgezet, waaraan mensen vijf maanden kunnen meedoen met wekelijkse groepsbijeenkomsten bij een sportschool. "Als ze hun gewichtsdoel halen, vergoeden wij het programma en de sportschool. Gemiddeld verliezen ze 9 kilo en haalt 70 procent van de deelnemers het doel, wat ongekend hoog is."

Ouderen langer thuis laten wonen

De uitdagingen in de zorg worden niet opgelost met alleen een app of programma. Er moet veel meer gebeuren. Het aantal ouderen neemt toe, en daarmee de druk op de zorg én de zorgkosten. Vandaar dat het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg ook vraagt om andere praktische oplossingen in het dagelijks leven, zoals ouderen de mogelijkheid geven om langer thuis te blijven wonen.

"Ons land telt nu 1,3 miljoen alleenwonende 65-plussers", legt Kemperman uit. "Gemiddeld hebben 65-plussers één chronische aandoening, zoals hart- en vaatziekten of dementie - het aantal mensen met vormen van dementie kan de komende jaren groeien naar 400.000. Dan is het niet gezond en veilig om alleen te wonen zonder dat iemand naar je omkijkt. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar meer gemeenschappelijke woonvormen voor senioren, waar de zorg omheen kan worden georganiseerd."

Hofjes voor senioren

Kemperman en zijn collega's kwamen uit op het klassieke hofje: kleine woningen rondom een gemeenschappelijke binnenplaats- of tuin. "We hebben een architect een voorbeeld laten maken van een hofje voor de 21ste eeuw dat eventueel ook horizontaal of verticaal gestapeld kan worden." Zo kunnen senioren langer en veiliger thuis wonen, worden de zorgkosten gedrukt én blijft de zorg voor iedereen betaalbaar.

Voor dit project werkt Zilveren Kruis samen met vastgoedinvesteerder Syntrus Achmea, dus er komt geen zorggeld aan te pas. "We willen meer van dit soort nieuwe woonvormen realiseren zodat alleenstaande ouderen het grote huis waar ze nu wonen kunnen inruilen voor een kleinere woning met veel gezelligheid, gemeenschapszin en goede zorg in de buurt. Zo creëren we niet alleen fijne plekken om te wonen, maar kunnen we ook iets doen aan het woningtekort voor jongeren."

Ook meewerken aan een gezonde en veilige toekomst?

Bij Achmea ben je niet zomaar 'data-engineer', 'financieel expert' of 'IT'er'. Je bent in eerste plaats een 'Hartloper'. Iemand die zijn hart volgt, voorop loopt in zijn vakgebied en zijn talent inzet voor een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Een toekomst waarin mensen langer gezond blijven, veilig en gelukkig wonen, slim en zorgeloos reizen, financieel fit zijn, lekker werken en frank en vrij durven te ondernemen. Om dit te realiseren is Achmea meer dan ooit op zoek naar Hartlopers. Loop jij met hen mee? Bekijk de vacatures op werkenbijachmea.nl.