Tot 31 december heb je nog de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Doe je dit niet, dan zit je weer voor een heel jaar vast aan je huidige verzekering.

Je ziektekostenverzekering heeft namelijk telkens een looptijd van een jaar. Veel mensen denken wel na over een andere zorgverzekering, maar uiteindelijk waagt slechts 6 van de 100 mensen de overstap en dat is zonde. Ook de premie en de voorwaarden van je huidige zorgverzekering veranderen en dat pakt in veel gevallen niet gunstig uit.

Neem in deze drukke decembermaand toch nog even de tijd om je te verdiepen in de verschillende zorgverzekeringen. Maak gebruik van een online zorgvergelijker. Je zal zien dat zo'n online tool heel toegankelijk is. Hier kun je snel je zorgverzekering vergelijken.

Hier moet je op letten bij zorgverzekeringen vergelijken

De zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt, is voor iedereen in Nederland hetzelfde. Veelvoorkomende zorgkosten zoals de kosten van huisarts, apotheek en ziekenhuis worden bekostigd vanuit de basisverzekering. Wel heb je te maken met een eigen risico. Dit bedrag is voor 2022 ongewijzigd gebleven en bedraagt 385 euro. Een groot deel kiest voor de goedkoopste zorgverzekering, maar welke verzekering is nu het goedkoopst?

Kijk vooral naar jouw persoonlijke situatie en bepaal aan de hand daarvan wat je nodig hebt. Als je de afgelopen jaren weinig zorgkosten had en verwacht dat hier voor 2022 geen verandering in zal komen, is een naturapolis vaak voldoende. De zorg die je ontvangt van gecontracteerde zorgverleners wordt in dat geval vergoed.

Een nog goedkopere variant van de naturapolis is de budgetpolis. Het aantal gecontracteerde zorgverleners is beperkter en veel zaken, waaronder de apotheek, moet je vaak online regelen.

Wil je meer keuzevrijheid en zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat? Kies dan voor een restitutiepolis. De kosten van een dergelijke polis zijn wel wat hoger. Vul jouw wensen in op een vergelijkingssite.

Overstappen gaat heel eenvoudig

Heb je je keuze gemaakt? Zeg uiterlijk 31 december je huidige verzekering op. Geen enkele zorgverzekeraar mag iemand weigeren als klant voor een basisverzekering. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zonder verzekering komt te zitten. Maak het jezelf nog makkelijker door de overstapservice te gebruiken. Jij sluit zelf je nieuwe verzekering af en het opzeggen van je oude verzekering wordt voor je geregeld. Je nieuwe polis kan je binnen drie weken digitaal of per post verwachten. Aarzel niet langer en stap vandaag nog over.