Sinds 1 juli moet de energierekening duidelijk zijn voor iedereen. Consumenten moeten gemakkelijk prijzen kunnen controleren en eventuele fouten kunnen opsporen.

Maar hoe ziet zo’n energierekening er precies uit en waar moet je nu eigenlijk op letten? En, wat kun je besparen op die energierekening?

Elk jaar stuurt de energieleverancier je een jaarrekening. Hierop staan de energiekosten, berekend op basis van de meterstanden. De kosten van het werkelijke energieverbruik worden verrekend met de maandelijkse termijnen die je al hebt betaald. Meer betaald dan verbruikt? Dan krijg je geld terug. Heb je meer verbruikt, dan moet je bijbetalen. 

Met het overstappen van energieleverancier kan je veel geld besparen. Bereken alvast op basis van jouw woonsituatie wat er gemiddeld bij voorgaande deelnemers bespaard is:

Ruimte voor verbetering

Energiebelasting, regiotoeslag, correctiefactor, overheidsheffingen, meterhuur, capaciteitstarief, enzovoort: de energierekening is vaak een lastige puzzel vol onbegrijpelijke termen. Als consument weet je dan niet precies waarvoor je betaalt.

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis bleek dat de opzet van de rekening er bij iedere energieleverancier anders uitzag. En er zaten vaak nogal wat fouten in de berekeningen. Ook bleek dat sommige energiebedrijven bedragen exclusief btw op de rekening zetten. En dat mag niet volgens de regels. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zag ook ruimte voor verbetering.

Nieuwe begrijpelijke energierekening

Energiebedrijven moesten van de ACM vanaf 1 juli 2017 begrijpelijke energierekeningen sturen. Zo kunnen consumenten controleren of de prijzen bij het aanbod, in het contract en op de energierekening hetzelfde zijn. Dat houdt in:

  • Alle bedragen moeten inclusief btw zijn.
  • Alle genoemde eenheden op de rekening moeten hetzelfde zijn als op het contract. Bijvoorbeeld: kubieke meter gas of kilowatt energie. Ook de perioden moeten hetzelfde zijn. Dus geen kosten per maand op de ene plek en kosten per dag op de andere.
  • Alle onvermijdbare kosten moeten in de prijs zijn opgenomen, dus ook de administratiekosten of de regiotoeslag gas. Dit geldt voor het aanbod, het contract, de jaarrekening en de eindnota (bij verhuizing of overstappen).
  • Tussentijdse tariefwijzigingen moeten per periode vermeld worden. De leverancier mag geen gemiddelde berekenen

De ACM controleert voortaan of de rekeningen voldoen aan de wettelijke regels. Houden energieleveranciers zich hier niet aan? Dan kan de ACM aan de leverancier een boete uitdelen of met een dwangsom veranderingen afdwingen. Vereniging Eigen Huis blijft de ontwikkelingen rondom de energienota kritisch volgen.

Bespaar gemakkelijk op je energierekening

Door die regels kun je op de nieuwe jaarrekening dus gemakkelijker zien of de berekeningen van de energieleverancier kloppen. Je ziet nu precies wat je waarvoor betaalt. En of je te veel betaalt. Controleren is dus de moeite waard, want energieprijzen zijn voortdurend in beweging. 

Zeker zijn van de scherpste tarieven voor gas en groene stroom zonder het lastige uitzoekwerk? Doe dan mee met de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Daarmee kun je zo’n 300 euro per jaar besparen op je energierekening. Vereniging Eigen Huis stuurt je dan een persoonlijk aanbod en vervolgens kies je zelf of je daar op in gaat. Schrijf je nu vrijblijvend in op eigenhuis.nl.