Zo’n 25 procent van de huizenbezitters laat regulier onderhoud van het buitenschilderwerk achterwege. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Daardoor zijn ze dief van hun eigen portemonnee.

John Kersemakers, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis: "De meeste mensen gaan pas wat doen als de verf afbladdert, maar dan zijn ze vaak al te laat." Hij denkt dat mensen het schilderwerk uitstellen omdat het veel geld kost of omdat ze er geen tijd voor hebben.

Dat is jammer, want een geschilderd huis kent eigenlijk alleen maar voordelen: het beschermt het hout, het oogt mooi, is sneller verkoopbaar voor een betere prijs en zorgt ervoor dat de woning haar waarde behoudt.

Herstelkosten

Ook als er geen verkoopplannen zijn, is het zaak om het schilderwerk goed te onderhouden.

"Want als je te laat actie onderneemt, vallen de herstelkosten hoger uit. Als bijvoorbeeld kozijnen niet goed beschermd zijn met een verflaag, trekt het water in het hout en kan houtrot ontstaan. Dan moet je bovenop de verf ook de kosten voor een houtreparatie betalen", aldus de specialist.

Langdurig goed resultaat

Een lik verf op uw kozijnen en het houtwerk kan er weer jaren tegenaan? Zo simpel is het niet. Als u uw kozijnen langdurig goed wilt houden en wilt beschermen tegen weersinvloeden, moet zowel de uitvoering van het verven als het materiaal in orde zijn. 

"De kozijnen moeten bijvoorbeeld eerst goed worden schoongemaakt voordat je gaat schuren", zegt Kersemakers. "Dus of u zelf op de ladder klimt of iemand inhuurt, zorg dat het schilderwerk grondig wordt uitgevoerd."

Doe de schildertest

Wilt u weten of uw huis toe is aan een schilderbeurt? Doe vandaag nog de schildertest.