Tegenwoordig werken steeds meer mensen vanuit huis. Hoe comfortabel dat ook is: je woning is vaak niet ingericht als professionele werkomgeving. Maar met deze zeven tips creëer jij de perfecte werkplek in huis.

Kun jij je niet concentreren in de woonkamer? Dan is een rustiger plek in huis zoals de zolderkamer de ideale ruimte om een werkplek te creëren. Rust is echter niet de enige vereiste; de perfecte werkplek moet voldoen aan de volgende kenmerken:

1. Absolute stilte
​Uit onderzoek is gebleken dat een zacht en eentoning geluid het creatie- en concentratievermogen verhoogt. Maar wanneer er echt gefocust moet worden, dan is absolute stilte een must.

2. Comfortabele temperatuur
​In Nederland wordt op kantoor meestal 19 tot 21 graden aangehouden. Maar om je werkkamer op de juiste temperatuur te krijgen hoef je niet meteen de verwarming of airco aan te slingeren. Door bijvoorbeeld de ramen open te zetten en de ruimte goed door te luchten, verlaagt de temperatuur al met gemiddeld 5 graden. 

3. Voldoende daglicht
​Daglicht stimuleert creativiteit en kan de productiviteit met wel 15 procent verbeteren. Daarom is het belangrijk dat er genoeg ramen, bijvoorbeeld tuimelvensters, geplaatst worden om een lichte werkomgeving te creëren. 

4. Genoeg frisse lucht
​30 tot 40 procent van de zuurstof die we opnemen, wordt gebruikt om de hersenen te 'voeden'. Terwijl ventilatiekleppen voor een continue stroom van frisse lucht zorgen, kun je het zelf nog een extra boost geven door regelmatig de ramen en deuren 5 minuten open te laten staan.

5. Een goed afgestelde bureaustoel
Veel RSI-klachten ontstaan door een slechte werkhouding. Dit kan grotendeels tegengegaan worden met de juiste instellingen. Bij het zitten met de voeten plat op de grond moeten de bovenbenen en onderbenen een hoek van ongeveer 90 graden vormen. De rugleuning moet ervoor zorgen dat je goed rechtop zit en de armsteunen moeten contact maken met je ellebogen die in een hoek van 90 graden staan.​

6. Luchtzuiverende kamerplant
​Planten zorgen voor sfeer én zuurstof. Er zijn ook kamerplanten die bijdragen aan een schonere lucht in huis door naast zuurstof of waterdamp in de lucht te brengen en 'onfrisse' geuren afbreken. De lepelplant is zo'n natuurlijke 'luchtverfrisser'.

7. Perfect uitzicht
​De hele dag naar een beeldscherm staren, doet niemand goed. Een goed uitzicht naar buiten verlaagt het stressniveau en heeft een therapeutische werking wat je helpt om voor een langere tijd productief te blijven.

Daarom is het belangrijk dat er in de perfecte werkkamer voldoende ramen aanwezig zijn die voor genoeg daglicht, frisse lucht én een mooi uitzicht zorgen.

Wil jij ook het maximale uit je werkkamer halen? Kijk dan voor meer tips op deze inspiratiepagina.