Steeds vaker kiezen we voor een uitbouw. Het is de ideale oplossing om groter te wonen zonder op zoek te hoeven naar een nieuwe woning. Maar hierdoor komt daglicht minder ver de kamer in.

Met een uitbouw heb je meer ruimte en daardoor meer mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld van je keuken een ruime en comfortabele woonkeuken maken. Om te voorkomen dat door het uitgebouwde deel de oorspronkelijke kamer minder verlicht wordt, zijn er een aantal trucs. 

Snoeien

Vaak kijken we niet verder dan onze neus lang is en zoeken we alleen binnenshuis naar oplossingen, terwijl het antwoord - of in dit geval het probleem - buiten te vinden is: de begroeiing voor de ramen.

Snoei de beplanting terug of zoek een ander plekje in de tuin voor die ene boom of plant zodat daglicht via de ramen naar binnen kan.

Reflecteren

Witte muren en vooral lichtgekleurde vloeren weerkaatsen het meeste daglicht, maar ook meubels met een lichte tint helpen mee aan het reflecteren van natuurlijk licht in een donkere ruimte.

Andere manieren om slim gebruik te maken van het beschikbare daglicht is om de kleur van kozijnen wit te schilderen, of voor een lichte, refecterende bestrating voor het raam te kiezen. Ook hiermee weerkaats je meer daglicht naar binnen.

Extra ramen integreren

Blijft het voor je gevoel toch te donker? Dan kun je het platte dak van de uitbouw voorzien van (extra) ramen, zoals een lichtkoepel of lichtstraat.

Lichtkoepel
Lichtkoepels zijn ideaal voor mensen die van minimalistisch design houden. Het strakke ontwerp sluit naadloos aan op het platte dak.

De voordelen? Naast het doorlaten van daglicht heeft het glas van een lichtkoepel een hoge isolatiewaarde, waardoor je tegen hitte en kou van buitenaf wordt beschermd. De geharde buitenruit zorgt er bovendien voor dat de kans op schade door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden erg klein is.

Ook zijn er lichtkoepels met een subtiele bolling in het glas waardoor regenwater goed wordt afgevoerd en het zicht naar buiten helder blijft.

Lichtstraat
Een lichtstraat bestaat uit meerdere dakramen die in een rij aan naast elkaar zijn gekoppeld. Hierdoor creëer je meteen een oase aan licht in je aanbouw.

Zoek je naast veel natuurlijk licht ook comfort? Dan kun je kiezen voor een oplossing waarmee je de dakramen met een afstandsbediening open en dicht kunt doen. Met een druk op de knop voorzie je je huis naast daglicht ook van frisse lucht.

Meer daglichtoplossingen voor platte daken? Ga dan naar deze inspiratiepagina.