De keuken is tegenwoordig niet alleen meer een ruimte waarin wordt gekookt. Steeds vaker wordt er in de keuken gegeten en nagetafeld: er wordt geleefd in de keuken

Naast koken en eten is de keuken ook een heerlijke plek om gezellig te kletsen (dichtbij je koffieapparaat) en zelfs te werken. De keuken is als het ware een tweede woonkamer. En met deze drie stappen creëer jij de ideale woonkeuken.

1. Keukeneiland

Kies voor een open keuken en vervang de muur tussen woonkamer en keuken met een vrijstaand kookeiland. Zo ontstaat er één grote ruimte waardoor je huis een stuk ruimtelijker aanvoelt.

Het eiland fungeert als een grens tussen de twee vertrekken. Aan dit blok kun je naast een kookplaat en spoelbak ook zitplaatsen integreren waar je met heel het gezin kunt eten, met vrienden kunt kletsen of zelfs kunt werken.

Werk je met een klein budget? Kies dan in plaats van een kookeiland voor een volwaardige eettafel.

2. Daglicht en frisse lucht

Natuurlijk licht heeft een positief effect op onze gezondheid en laat een ruimte groter lijken. Met hooggeplaatste dakramen zorg je niet alleen voor voldoende daglicht in de keuken, maar weet je ook zeker dat etensgeuren, vocht en rook van het koken goed worden afgevoerd én frisse lucht wordt aangevoerd.

Met elektrische ventilatie in de ramen kun je bovendien heel gemakkelijk temperatuurschommelingen die veroorzaakt worden door de verschillende warmtebronnen in de keuken reguleren.

3. Aankleding

Omdat we steeds vaker en langer in de keuken te vinden zijn, moet deze ruimte zowel praktisch als comfortabel zijn. Om een keuken leuk aan te kleden hoef je echter niet drastisch te verbouwen. Op een paar gaatjes boren en een likje verf na, heb je je gereedschapskist niet nodig.

Kruidenpotten
Potjes met kruiden zijn decoratief én functioneel. Met een paar potten basilicum, rozemarijn of tijm op je aanrecht of op een plankje aan de muur komt je keuken al meteen tot leven.

Krijtbord
Een groot krijtbord of een heel krijtmuur maakt van je keuken een speelse ruimte. Terwijl jij je kookkunsten toont, kunnen de kinderen ook hun artistieke kant laten zien op het bord.

Naast een canvas voor de kleinsten, kan het krijtbord ook als boodschappenlijstje of memobord dienen. Handig.

Servies
Mooi servies hoef je niet in kasten en lades te verstoppen. Hang plankjes op aan de muur en stal je mooiste servies uit.

Op zoek naar meer keukeninspiratie en daglicht- en frisse luchtoplossingen? Kijk dan op deze pagina.