Een grote woonkamer is niet voor iedereen weggelegd. Maar door slim om te gaan met de beschikbare ruimte, laat je het groter lijken zónder te hoeven inleveren op comfort.

Het is waar dat je met een grote woonkamer meer kanten op kunt, maar dat betekent niet dat een kleinere kamer minder stijlvol of minder comfortabel hoeft te zijn. Denk niet in beperkingen, maar juist in mogelijkheden.

Bank als hart van de woonkamer

De televisie is het middelpunt in veel woonkamers. Verleg de focus liever op de bank. Dit is namelijk vaak het grootste meubelstuk van de kamer en daarmee ook het belangrijkste element. Om die reden mag de bank ook lekker opvallen.

Match vloer met bank

Wanneer je een opvallende bank hebt, wil je een vloer die minder uitgesproken is. Denk bijvoorbeeld aan lichte tinten. Een vuistregel is om een kleur te kiezen die bijna dezelfde is als die van de muren. Dit zorgt ervoor dat de woonkamer één ruimtelijk geheel wordt waar meubels in lijken te zweven.

Tip: een vloerkleed creëert een warm gevoel in de kamer. Je doet er goed aan om ervoor te zorgen dat het kleed en de bank elkaar aanvullen. Bij een felgekleurde bank zorgt een kleed met een effen dessin en zachte tint voor balans, en vice versa.

Vul de kamer met natuurlijk licht

Hoe lichter de woonkamer, des te ruimtelijker en groter het oogt. Grote dakramen vullen de woonkamer met natuurlijk licht en zorgen bovendien ook voor voldoende frisse lucht. Ook niet onbelangrijk voor een comfortabele woonkamer.

Een ander bijkomend voordeel van grote ramen is dat de kamer op natuurlijke wijze door de zon wordt verwarmd, waardoor je weer bespaart op energiekosten.

Lichte muren doen wonderen

Aan daglicht heb je weinig wanneer je muren erg donker zijn. Donkere kleuren absorberen namelijk daglicht. Wit en andere lichte kleuren daarentegen weerkaatsten het licht in de kamer en zorgen op deze manier weer voor een optisch grotere ruimte.

Meer woonkamerinspiratie opdoen? Ga dan naar deze inspiratiepagina.