Het inrichten van een kinderkamer is zo eenvoudig nog niet. Naast een bed moet er ook een plek zijn om huiswerk te maken en natuurlijk voldoende ruimte zijn om te spelen.

Dit zijn vijf handige tips om een kinderkamer in te richten.

1. Maak een indeling
De kamer van je kind is een ruimte waarin hij of zij verschillende activiteiten zal uitvoeren. Het is dan ook verstandig om de kinderkamer als het ware in zones op te delen. Zo moet je naast het slaapgedeelte ook ruimte reserveren voor een studieplek en een speelhoek.

Door verschillende zones te creëren kun je de orde bewaren en gemakkelijk duidelijke afspraken met je kind maken over het opruimen van de kamer.

2. Zorg voor voldoende daglicht
Daglicht is belangrijk voor de groei van kinderen. Een goede hoeveelheid natuurlijk licht stimuleert het spelen en verbetert het leervermogen met wel 15 procent.

Door verschillende ramen te plaatsen neemt de hoeveelheid ‘bruikbaar’ daglicht vanzelfsprekend toe. Tuimelvensters en dakramen laten zelfs op bewolkte dagen voldoende daglicht binnen. Ook natuurlijk licht vanuit de gang kan voor voldoende bruikbaar daglicht zorgen om aan het bureau huiswerk te maken of te leren.

3. Geef de kamer een lichte kleur
Lichte kleuren laten vooral kleinere (kinder)kamers ruimer lijken. Bovendien reflecteren licht gekleurde muren het natuurlijke licht dat binnenvalt.

Dit betekent niet dat de kamer saai hoeft te zijn: met muurstickers en een plek om tekeningen en andere knutselwerken op te hangen kan een kinderkamer in een handomdraai gedecoreerd worden.

4. Berg efficiënt op
Kinderen hebben veel spullen en voor je het weet staat de hele kamer vol met manden en opbergbakken. Zorg dus voor een logisch opbergsysteem.

Bij gebrek aan ruimte kun je de hoogte in om elke centimeter optimaal te benutten. Denk niet alleen aan hoge kasten, maar bijvoorbeeld ook aan een hoogslaper met voldoende ruimte voor een bureau of een opbergsysteem onder het bed.

5. Ventileer voldoende
​Naast daglicht is ook frisse lucht van belang. Door slechte luchtkwaliteit komen allergieën steeds vaker voor. Vooral kinderen zijn hier kwetsbaar voor. Goede ventilatie verlaagt de kans op allergieën behoorlijk.

Geopende ventilatiekleppen zorgen voor een kamer waar continu frisse aanwezig is. Lucht de kinderkamer kort voordat er huiswerk gemaakt of geleerd wordt. Zo stimuleer je de leercurve van je kind.

Meer tips voor het inrichten van een kinderkamer? Ga naar deze inspiratiepagina.