Daglicht binnenshuis is zo vanzelfsprekend dat de meeste mensen er niet bij stilstaan dat onvoldoende daglicht vaak een oorzaak kan zijn voor een slecht humeur en vermoeidheid.

Hoe zorg je er dan voor dat het hart van je huis, de woonkamer, goed verlicht wordt? Voldoende daglicht heeft niet alleen invloed op je gemoedstoestand en gezondheid, het zorgt er ook voor dat je kamer op een natuurlijke wijze verwarmd wordt, waardoor je weer op energiekosten bespaart. 

Met deze zes tips laat je zo veel mogelijk daglicht de woonkamer binnen.

Geef je muren een lichte kleur

Een likje lichte verf doet wonderen. En ook verlichten. Lichte kleuren weerkaatsen licht terwijl donkere kleuren dit absorberen. Bovendien oogt je woonkamer ruimer met lichtgekleurde muren. Wit ligt het meest voor de hand, maar ook pasteltinten hebben hetzelfde effect.

Kies voor een lichte vloer

Een zwarte of heel donkere vloer kan de moeite die je in het verven van je muren en plafond hebt gestoken, teniet doen. Belangrijk is dus om een lichte vloer in je kamer te leggen. Heb je al een houten vloer liggen? Dan kun je kijken of je deze kunt opschuren en een lichtere lak kunt aanbrengen.

Plaats en positioneer je ramen tactisch

Wanneer je gaat ver- of uitbouwen is het verstandig om alle opties te verkennen. De positie van je ramen heeft veel invloed op de verdeling van daglicht in de woonkamer. Het spreiden van een aantal ramen is bijvoorbeeld beter voor de hoeveelheid 'bruikbaar' daglicht dan het plaatsen van één groot raam.

Ook de richting van ramen heeft invloed op de hoeveelheid daglicht die je binnenlaat. Verticaal georiënteerde raampartijen laten doorgaans minder licht binnen dan horizontaal geplaatste ramen.

Zo heeft een traditionele dakkapel verticale ramen met een plat dak dat een groot deel van het daglicht blokkeert, terwijl een dakraam of een dakserre het daglicht veel verder de ruimte binnenlaat. Kijk op velux.nl hoe je een plat dak optimaal kunt benutten.

Geef je meubels een nieuw jasje

Niet alleen je muren, plafonds en vloeren kun je verven, maar ook je meubels kun je een nieuw en lichter jasje geven. Pas wel op dat je niet doorslaat: verschillende tinten zorgen voor diepte in je woonkamer.

Plaats spiegels op strategische plekken

Net als witte muren reflecteren ook spiegels licht. Door een spiegel naast een raam te plaatsen, kaats je als het ware daglicht de woonkamer in.

Verlichting

Naast natuurlijk daglicht zijn er nog andere lichtbronnen om je woonkamer te verlichten. Deze zijn onder te verdelen in de volgende groepen:

Basisverlichting
Dit is de verlichting die ervoor zorgt dat je iets kunt zien in je woonkamer wanneer de zon onder is. Een zogenaamde 'uplighter' schijnt naar het plafond toe en zorgt er zo voor dat het licht egaal via het plafond naar de hele ruimte wordt weerkaatst.

Accentverlichting
Een tafellamp of een vloerlamp zijn voorbeelden van accentverlichting. Het vult de basisverlichting aan en zorgt met een gerichte straal ervoor dat je genoeg licht hebt om aan tafel te werken of een boek te lezen.

Sfeerverlichting
In deze categorie valt de verlichting die enkel als doel heeft om sfeer in de woonkamer te creëren. Denk aan een schemerlamp of aan het licht van een kaars.

Meer tips en inspiratie om je woonkamer in te richten? Neem dan een kijkje op velux.nl.