Een op de tien Europeanen woont in een ongezond gebouw. Dat blijkt uit een onderzoek naar de mate van invloed die de staat van een woning heeft op de bewoners. 

Schimmel en vocht tasten niet alleen gebouwen aan, maar ook de gezondheid van de inwonenden. Zo is te lezen in de Healthy Homes Barometer 2017 van VELUX dat bijna anderhalf keer zoveel Europeanen een slechte gezondheid hebben wanneer ze in een slecht onderhouden gebouw wonen.

Vijf stappen voor een gezonde woning

Een gezonde leefomgeving geeft energie en voorkomt een hoop andere ellende. Om een huis weer gezond te krijgen, kan je zelf gemakkelijk de volgende vijf stappen ondernemen.

1. Zorg voor goede slaapomstandigheden
Een goede slaapkamer moet 100 procent verduisterd kunnen worden, is niet te warm en zeker ook niet te koud. Deze condities zorgen ervoor dat je meer energie hebt.

2. Streef naar comfortabele temperaturen
Veel mensen maken de fout om in de zomer de airco voluit te laten draaien en in de winter de kachel flink hoog te stoken. Maar de ideale binnentemperatuur is een licht briesje in de zomer. Een te koude omgeving verdubbelt namelijk het risico op neus- en keelsymptomen, zoals een loopneus of keelpijn.

3. Laat voldoende daglicht binnen
Daglicht draagt bij aan je energieniveau. Zorg er dus voor dat je voldoende daglicht binnenlaat. Ook als de kamer klein is, kun je je gevel- en dakramen zo plaatsen dat de kamer voldoende natuurlijk verlicht wordt.

4. Ventileer regelmatig
Met ventilatiemomenten voorkom je het risico op vermoeidheid en lusteloosheid. Laat dus twee tot vier keer per dag frisse lucht binnen door ramen en deuren 5 minuten open te laten staan.

5. Voorkom vocht
Op een dag voegt een gezin van vier personen gemiddeld 10 liter vocht toe aan de lucht in huis. Met daglicht én goede ventilatie voorkom je overmatige vochtigheid. Hiermee verklein je het risico op schimmel, wat weer kan leiden tot astma of andere gezondheidsproblemen.

Wil jij ook je huis gezond inrichten? Ga voor meer slaapkamerinspiratie naar deze pagina.