Energie besparen is belangrijker dan ooit. Voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. En het is ook nog eens heel makkelijk, als je weet waar je op moet letten. Met deze 5 tips bespaar je eenvoudig op je energiekosten.

1. Zet de verwarming op de beste nachtstand
Laat de verwarming 's nachts niet voor niks branden. Heb je een HR-combiketel en radiatoren? Zet de verwarming dan 5 graden lager dan overdag, op zo'n 15 à 16 graden. Dat kan tientallen euro's per jaar schelen. Het loont ook om er een gewoonte van te maken om de thermostaat een uur voor je gaat slapen lager te zetten. Dat scheelt zo'n 7 procent, reken maar uit.

Als je een lage temperatuurverwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, is het niet verstandig om de thermostaat zo laag te zetten. Zo'n 18 graden is dan de ideale nachtstand. Heb je een solo warmtepomp met een Low H2O-installatie? Dan is een constante temperatuur van 20 graden het beste.

2. Ontdooi de vriezer hartje winter
Vriest het buiten? Een mooi moment om je vriezer ijsvrij te maken. Je kan de inhoud van de vriezer dan namelijk buiten neerleggen zonder dat het ontdooit. Zo kan je er zo lang over doen als je wilt. En dat scheelt weer stroom.

3. Vervang lampen door ledverlichting
Ledlampen verbruiken tot wel 85 procent minder dan gloeilampen. Ze gaan langer mee, bevatten weinig schadelijke stoffen en zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei warme tinten. Je hebt ze zelfs met dimmer. De aanschaf van ledlampen kan je - dankzij de energiebesparing al - in 3 maanden terugverdienen.

4. Breng tochtstrips aan
Door ramen en deuren te voorzien van goede tochtstrips voorkom je verspilling van energie. Een klusje van niks, zodat er minder warmte ontsnapt. Het kan je al snel zo'n 20 m3 gas per jaar schelen.

Bovendien bespaar je nog meer als de thermostaat dan ook nog een graadje lager kan, omdat het huis warmer aanvoelt. Zo zie je maar, ook met kleine stappen kun je besparen. Bekijk hier meer van deze kleine stappen.

5. Zet de tv op eco-stand
Veel mensen weten niet dat de meeste tv's een eco-stand hebben. Daarmee bespaar je wel 20 procent energie. In de (online) gebruiksaanwijzing vind je of jouw televisie hiermee is uitgerust. Heeft-ie geen eco-stand? Zet dan de helderheid lager er stel automatisch uitschakelen in.

6. Gebruik een waterbesparende douchekop
Installeer een waterbesparende douchekop en bespaar zeker 20 procent op water en energie. Terwijl je net zo lekker doucht. Bij een waterbesparende douchekop wordt lucht onder druk met water vermengd. Die lucht zet uit als de straal de douchekop verlaat. Hierdoor blijft de douchestraal net zo comfortabel.

Dol op je regendouche? Gebruik dan een douchetimer. Hiermee breng je de tijd onder de douche makkelijk terug naar 5 minuten. Zo bespaart een gemiddeld huishouden tot 20.000 liter warm water.

Nieuwsgierig naar meer slimme bespaartips én een online check voor je hele huis? Kijk op vattenfall.nl/besparen.

Meer energiebesparingstips

Energieleverancier Vattenfall helpt je om controle te krijgen over je energiezaken. Door energie te besparen, lever je bovendien een belangrijke bijdrage aan het mogelijk maken van een fossielvrij leven. Met kleine stappen maak je vaak al een groot verschil.

Vattenfall wil fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. In Europa is Vattenfall een van de grootste leveranciers van fossielvrije elektriciteit.