De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds zichtbaarder en steeds meer jongeren maken zich hier zorgen over. Zij zijn immers de generatie die moet leven met de gevolgen ervan. Maar de meeste jongeren weten niet waar ze moeten beginnen en wat ze eraan kunnen doen. Zo worden ze ontmoedigd in plaats van aangemoedigd om klimaatverandering tegen te gaan.

Om een fossielvrije samenleving binnen één generatie te realiseren, is het allereerst belangrijk om jongeren goed te informeren over de overgang naar duurzame energie. Het internet staat vol met informatie over duurzame energie, maar weinig sluit aan op de taal en belevingswereld van jongeren. Daarom heeft energiebedrijf Vattenfall het educatieve platform EnergieGenie Next in het leven geroepen, boordevol informatie over energie en de overgang naar duurzame schone bronnen.

Waarom sterft koraal uit? Hoe werkt windenergie? Wat is een tipping point? Waarom rijden we (nog) niet op waterstof? Wat is het effect van de energietransitie op werkgelegenheid? En komen er leuke betekenisvolle banen bij? Antwoorden op deze en veel meer energiegerelateerde vragen zijn nu dus te vinden op EnergieGenie Next.

Jongeren bewust en enthousiast maken

Het platform is sinds kort live en heeft als doel zoveel mogelijk jongeren van 12 tot 16 jaar bewust te maken van de noodzaak van de energietransitie én enthousiast te maken om hieraan bij te dragen.

Op EnergieGenie Next is alle informatie die ze daarbij nodig hebben op een heldere en toegankelijke manier uitgelegd. De initiatiefnemers van het platform hopen dat jongeren hierdoor in de toekomst beter geïnformeerd zijn en zich meer betrokken voelen. Als zij beseffen dat ook hún gedrag effect heeft, zullen zij meer gemotiveerd zijn om zelf in actie te komen.

Dit materiaal is ideaal voor middelbare scholieren en er zit ook een docentdeel in. Maar de informatie is zo gepresenteerd dat het voor iedereen een interessante en toegankelijke inleiding op het klimaatprobleem en de energietransitie is.

Challenges dagen uit om in actie te komen

Naast goed leesbare, informatieve teksten en interessante video's, zijn er op EnergieGenie Next ook challenges te vinden die jongeren uitdagen om zelf in actie te komen. Denk aan 180 liter minder water verbruiken in een week, de verwarming een week lang een graad lager zetten of een week lang alle apparaten uitzetten in plaats van stand-by.

Een mooi voorbeeld van hoe het platform jongeren niet alleen meer leert over klimaat en energie, maar ook laat zien dat er duizenden manieren zijn om zelf een steentje bij te dragen.

Meer ontdekken? Neem een kijkje op EnergieGenieNext.nl.