Ivona Clerc (31) is een echte 'Go-Greener'; iemand die met een klein, duurzaam idee grote impact heeft gemaakt. Net als andere 'Go-Greeners' is ze actief op zoek naar manieren om CO2-uitstoot te verminderen voor een fossielvrije toekomst, dus zonder olie, steenkool en gas. Energieleverancier Vattenfall heeft hetzelfde doel.

Ivona vond als jonge moeder dat er veel te weinig keuze was op het gebied van duurzame babyproducten. Daarom maakt haar bedrijf nu onder andere fopspenen van natuurrubber.

Meer inspirerende verhalen

Ben je benieuwd naar meer inspirerende verhalen van duurzame ondernemers? Luister dan eens onderstaande Go-Greeners podcast. Hierin vertelt Maurits Groen over zijn Waka Waka, een ultra compacte solar-lamp én zijn ambitie om de wereld te verduurzamen. En Boudewijn Tjeertes van Vattenfall is te gast, die meer kan vertellen over de kracht van het opslaan van groene energie in de Green Battery.

Klein aanbod

Toen haar eigen zoontjes nog in de zuigelingenfase zaten, moesten die het doen met fopspenen van plastic en siliconen. "Iets van duurzaam materiaal was niet te vinden in de bekende winkels in Nederland. En nog steeds is dit aanbod te klein naar mijn mening", vertelt ze.

Dankzij haar bedrijf Dupini is het voor ouders makkelijker om nu wél die duurzame keuze te maken. Haar bedrijf is genoemd naar het Kroatische woord voor dolfijnen. Niet alleen Ivona's roots liggen in het Balkanland, maar ook haar drijfveer om voor duurzame materialen te kiezen ontstond daar. "Ik vind de dolfijn een mooi zoogdier, maar het legt ook de link met de oceaan. Onze familie heeft in Kroatië een vakantiehuis aan de kust, waar ik iedere zomer meer plastic zie aanspoelen. Ik zie daarin goed hoe het met de natuur achteruitgaat."

Veertig dagen voor één speen

Aan de 'release' van haar natuurrubberen fopspeen, die nu al online en hopelijk binnenkort ook in winkels verkrijgbaar is, ging een lange zoektocht vooraf. Vooral het vinden van een fabrikant was tijdrovend. Na uitgebreid onderzoek vond ze in Italië een fabrikant met veel kennis en ervaring op het gebied van babyproducten, die ook nog eens met natuurrubber werkt.

Minstens zo belangrijk voor haar is dat het productieproces duurzaam verloopt. Dupini maakt zo min mogelijk gebruik van machines om zo de CO2-uitstoot te drukken. Het overgrote deel is daarom handwerk, opgedeeld in twintig stappen, zoals het gieten van rubber in vormpjes. Daardoor duurt het zo'n veertig dagen om een fopspeen te produceren.

“Als er een keuze is, denk ik dat steeds meer mensen de shift maken naar de duurzame optie”

Consument is er klaar voor

Ivona vindt het belangrijk niet méér, maar betere producten de wereld in te brengen. Ze gelooft dat niet alleen zijzelf, maar ook de consument daar klaar voor is. "Mijn generatie stelt kritische vragen voor een aankoop. Waar komt mijn product vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Als er een keuze is, denk ik dat steeds meer mensen de shift maken naar de duurzame optie. Daar kan ik het verschil maken."

Samenwerken voor een fossielvrije toekomst

Het idee van Ivona sluit naadloos aan bij het doel van Vattenfall om steeds 'klimaat-slimmer', en zonder fossiele brandstoffen te kunnen leven. De energieleverancier neemt daarom verschillende duurzame initiatieven, zoals een samenwerking tussen bouwbedrijf Heijmans en Vattenfall-partner GreenBattery.

Op tijdelijke locaties, zoals voor de bouw of bij festivals, zorgen normaal gesproken lawaaiige dieselaggregaten voor de benodigde energie, maar de inzet van GreenBattery is schoon en stil. Deze enorme batterijen zijn van tevoren opgeladen met groene stroom uit Nederlandse zon en wind. Hiermee draagt Vattenfall bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Meer verhalen vind je ook op vattenfall.nl/impact.