
Coronacrisis zet verduurzaming onder druk
Van de huiseigenaren die hun verduurzamingsplannen nu even uitstellen, geeft driekwart aan de woning na de coronacrisis alsnog te willen verduurzamen.
Zij verdiepen zich alvast in de mogelijkheden, zoals isolatie, het vervangen van de cv-ketel voor een duurzaam alternatief of de aanschaf van zonnepanelen. Ondanks de coronacrisis blijven zonnepanelen populair en blijft de vraag naar zonnepanelen grotendeels overeind. Doordat de panelen niet of pas veel later vanuit China werden verscheept, liepen de wachttijden voor consumenten op. Inmiddels zijn de voorraden aangevuld en zijn monteurs weer hard aan de bak.
Deze populariteit is te verklaren, want wie nog dit jaar zonnepanelen aanschaft, profiteert in elk geval twee jaar van honderd procent salderen. Salderen is het wegstrepen van de energie die zonnepanelen hebben opgewekt tegen de energie die is verbruikt. De stroom die wordt teruggeleverd wordt met de energieleverancier verrekend. Dit motiveert consumenten om ondanks de kosten en onzekere periode toch zonnepanelen te laten installeren.
Kritisch kijken naar energiecontract
Ook wordt er door circa dertig procent van alle woningbezitters in deze periode kritisch gekeken naar het eigen energieverbruik en de energielasten. Zij willen bijvoorbeeld overstappen naar een goedkoper of duurzamer energiecontract.
Een initiatief dat hier mooi bij aansluit is Powerpeers, waar Nederlanders honderd procent groene stroom, van onder andere zonnepanelen, met elkaar delen. Powerpeers is een dochteronderneming van Vattenfall die bijdraagt aan de missie van de energieleverancier: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.
Groene stroom met elkaar delen
Mensen met zonnepanelen wekken vaak meer op dan ze op dat moment zelf nodig hebben. Powerpeers brengt afnemers en opwekkers van energie daarom samen. Wat de één te veel aan stroom opwekt, kan de ander goed gebruiken.
Powerpeers verdeelt deze reststroom onder Nederlanders die de energie op dat moment nodig hebben. Zo draagt iedereen bij aan het optimaal gebruik van energiebronnen. Opwekkers van zonne-energie ontvangen daarbij een hoge terugleververgoeding van 11 cent per kWh. Een mooie manier om de energielasten te drukken.
Het delen van groene stroom is dé oplossing voor mensen die zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben, over niet zo'n groot budget beschikken of op eenvoudige wijze een duurzaam steentje willen bijdragen.
Zelf zonne-energie afnemen óf aanbieden? Lees dan meer.
Op weg naar een fossielvrij leven
Fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken is een ambitieus doel van Vattenfall. Dat kunnen ze niet alleen. Daarom kijken ze verder dan hun eigen, fossielvrije energie-opwek en werken ze internationaal samen met bedrijven, industrieën en overheden.
De energiemaatschappij levert en introduceert voortdurend innovaties en duurzame oplossingen, waarvan Powerpeers een mooi voorbeeld is.