Vervangen van halogeen-, spaar- en gloeilampen door ledverlichting is een veelgehoorde tip om energie te besparen die zowel eenvoudig als laagdrempelig is. Maar hoe zit het nou precies met ledlampen?

Het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens heeft al meerdere ledlampen in huis, maar gebruikt naast ledlampen ook nog minder energiezuinige lampen. Zo'n zestig procent gebruikt ook nog gloeilampen, spaarlampen of halogeenlampen, blijkt uit de Publieksmonitor Klimaat en Energie 2019.

Niet voor niets mogen gloeilampen en bepaalde halogeenlampen al lang niet meer op de markt gebracht worden. Ledlampen zijn namelijk een stuk beter; ze zijn maar liefst 85 procent zuiniger dan gloeilampen, gebruiken 75 procent minder stroom dan halogeenlampen en besparen 10 procent ten opzichte van spaarlampen. Daarbij bevatten ze weinig schadelijke stoffen, gaan ze langer mee en branden ze in tegenstelling tot spaarlampen direct op maximale lichtsterkte.

Iets duurder in aanschaf, veel goedkoper in gebruik

Een veelgehoorde reden om niet volledig over te stappen op led is de prijs. Led hoeft echter tegenwoordig al lang niet meer duurder in de aanschaf te zijn. Ledlampen zijn al vanaf twee euro te koop. Dimbare exemplaren hoeven niet meer te kosten dan vijf euro. Ze gaan echter tot wel vijftien keer langer mee dan halogeen- en gloeilampen. Tel daar het stroomverbruik bij op en led is in veel gevallen zelfs goedkoper. De aanschaf van ledlampen verdien je door de energiebesparing binnen circa drie maanden terug, heeft Milieu Centraal berekend.

Stel dat je nog vijf halogeenlampen van 25 watt in huis hebt, die vier uur per dag branden. Wanneer je deze vervangt door ledlampen levert dit een besparing van zo'n 35 euro per jaar op.

Sfeervol licht

'Het is misschien zuiniger, maar dat kille licht wil ik niet in huis' is anno 2020 ook geen excuus meer. Ledlampen zijn er namelijk in verschillende sterktes en kleuren. De meeste ledlampen hebben standaard 2700 Kelvin (kleurtemperatuur), wat vergelijkbaar is met het sfeervolle licht van een gloeilamp. Voor bijna elk type lamp is tegenwoordig een geschikte ledlamp te vinden, zelfs dimbaar.

Milieuvriendelijk weggooien

Een ledlamp produceren kost meer energie dan de productie van een gloei- of halogeenlamp. Echter levert een energiezuinige lamp zoveel elektriciteitsbesparing op, dat dit snel wordt gecompenseerd, al na 120 branduren. Aangezien de ledlamp hierna nog zo'n 14.880 uur meegaat, wordt er genoeg winst behaald.

Hoewel het misschien zonde lijkt om een werkende lamp weg te gooien, is het klimaatvriendelijker om ze direct te vervangen. De energie die je bespaart wanneer je gloei- en halogeenlampen vervangt, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van de productie van een ledlamp. Spaarlampen zijn al een stuk zuiniger dan gloei- en halogeenlampen. Hiervoor geldt daarom dat je ze beter pas kunt vervangen wanneer de lamp aan vervanging toe is.

Maak met kleine stappen een groot verschil

Lampen vervangen voelt misschien als een kleine bijdrage, maar ook hiermee maak je vaak al een groot verschil. Een gloeilamp vervangen door een ledlamp bespaart op jaarbasis zo'n 29 kg CO₂-uitstoot, laat de besparingscalculator van Exaltation zien. Wanneer elk Nederlands huishouden minimaal één gloeilamp vervangt, besparen Nederlanders samen 229 miljoen kg CO₂-uitstoot.

Energiebedrijf Vattenfall helpt je energie te besparen, maar investeert en bouwt zelf ook om energie op grote schaal te verduurzamen. Neem bijvoorbeeld het Prinses Ariane Windpark, het grootste windpark op land in Nederland. Het windpark heeft 82 windmolens en zal een hoeveelheid groene stroom leveren die gelijk is aan het verbruik van 370.000 huishoudens. Een mooie stap richting een fossielvrije toekomst.

Meer tips om energie te besparen? #Energiehack je woning met slimme bespaartips. Kijk op vattenfall.nl/besparen voor meer hacks. Samen op weg naar fossielvrij leven.