Juist bij activiteiten die je zo vaak doet als wassen en drogen, loont het om voor energiezuinige oplossingen te kiezen. Zo valt je energierekening niet alleen een stuk lager uit; ook een fossielvrij leven komt dan dichterbij. Begin met deze 5 tips voor wassen en drogen en bespaar flink op je energie.

1. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel
Veel mensen gebruiken te veel wasmiddel. De wasmachine gebruikt dan extra water om te spoelen. Als je per wasbeurt 30 procent teveel wasmiddel gebruikt, spoelt de machine twee keer 15 minuten extra.

De gemiddelde wasmachine gebruikt dan niet 10.000 liter per jaar, maar 17.000 liter. Je vindt de juiste dosering van het wasmiddel op de verpakking. Als je die gebruikt, is het écht genoeg.

2. Was zo koud mogelijk
Hoe kouder je wast, hoe minder stroom je verbruikt. Als je bijvoorbeeld katoenen kleding wast op 30°C in plaatst van 40°C neemt het elektriciteitsverbruik gemiddeld met de helft af, variërend van 25 procent tot 65 procent besparing.

Wat wel belangrijk is: bij wassen op een lagere temperatuur worden minder bacteriën gedood. Soms is wassen bij hoge temperaturen dus wel echt belangrijk. Bijvoorbeeld bij vaatdoekjes, ondergoed of beddengoed. Om vetresten in de wasmachine te voorkomen is het daarnaast goed om elke maand een katoenwas op 90°C te draaien. Zo gaat de wasmachine langer mee.

3. Was op de eco-stand
Veel Nederlanders denken dat doordat een wasje op de eco-stand er langer over doet, meer energie kost. Dat is niet waar.

In de eco-stand wordt de was minder warm gewassen. Dat scheelt veel energie, want in een normaal programma gaat 80 procent van de energie op aan het verwarmen van het water. Door de eco-knop op je wasmachine te gebruiken was je dus wel degelijk milieuvriendelijker én goedkoper.

4. Droog je was al in de wasmachine
Door de wasmachine op een hoog toerental langer te laten centrifugeren aan het eind van het wasprogramma, komt de was er al een stuk minder nat uit en hoeft je droger minder lang te draaien.

De extra stroom die langer centrifugeren met zich meebrengt weegt niet op tegen de stroom die de droger anders extra had verbruikt.

5. Laat je was op de natuurlijke manier drogen
Je bespaart flink op energiekosten als je je was op de natuurlijke manier laat drogen in plaats van de wasdroger zijn werk te laten doen. Bovendien ruikt wasgoed dat je uithangt vaak veel frisser. Laat je de was binnen drogen? Zet dan wel even een raampje open voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Als je toch liever een droger wilt gebruiken, kan je energie besparen door op het energieverbruik te letten. Het gemiddelde energieverbruik van elektrische wasdrogers staat op het energielabel. Energielabel A+++ is het zuinigst met energie, energielabel D het minst.

Tips om meer te besparen

Door meer energie te besparen, groei je mee naar een fossielvrij leven. Want een fossielvrij leven begint bij jezelf. Met kleine stappen maak je vaak al een groot verschil.

Ook energiebedrijf Vattenfall begint bij zichzelf door te investeren en te bouwen om jouw energie op grote schaal te verduurzamen. Zo sloot Vattenfall vorig jaar haar kolencentrale, investeert in het eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld en is al tien jaar koploper op het gebied van elektrisch rijden. Vattenfall zet grote stappen die werkelijk bijdragen aan verduurzaming van de energievoorziening in Nederland en in Europa.

Meer verduurzamen en besparen? Groei stap voor stap mee naar een fossielvrij leven. Lees meer over energie besparen op de website van Vattenfall.