Grote kans dat je een week geleden nog hele andere plannen had voor vandaag, maar nu niet kan doen wat je zou willen. Probeer dan eens om je heen te kijken; wellicht heb je een tuin of balkon. Als je deze nu al onder handen neemt - het blijft droog en zonnig - hoef je het straks niet meer te doen.

Maar hoe begin je? Energiebedrijf Vattenfall geeft al jaren handige tips voor je huis en tuin. Omdat ze streven naar een fossielvrij leven binnen één generatie zijn deze ook nog eens duurzaam. Dit zijn de meest relevante tips waar je nu mee aan de slag kunt gaan in je tuin of op je balkon.

1. Verken de verschillende opties van buitenverlichting
Als je in de zomer 's avonds ook graag van je tuin of balkon geniet, kun je nu alvast buitenverlichting plaatsen. Hierin zijn verschillende opties. De beste optie voor het milieu én je portemonnee is verlichting op zonne-energie.

Daarnaast kun je natuurlijk het beste ledlampen gebruiken. De variatie is tegenwoordig enorm. Én kies voor een lichtsensor en/of bewegingsmelder, dan gaan je lampen alleen aan als het nodig is.

2. Gebruik duurzame schoonmaakmiddelen
Door vocht en weinig zonlicht ontwikkelen algen en mos zich sneller waardoor er tijdens de wintermaanden op en tussen de bestrating in je tuin vaak een groene aanslag ontstaat.

Dit kan je gemakkelijk verwijderen met groene zeep en soda. Doe 10 liter warm water in een emmer en los hier 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over je terras en gebruik een harde borstel om de tuintegels schoon te maken. Laat dit een half uur intrekken en spoel vervolgens af met schoon water.

3. Liever minder tegels en wat meer groen
Om bodemleven te stimuleren en wateroverlast te voorkomen kun je beter niet meer dan 30 procent van je tuin betegelen. Haal er dus wat tegels uit en bouw bijvoorbeeld een leuke bloembak of zaai gras in een deel van je tuin.

Je kunt ook kiezen voor waterdoorlatende tegels. Deze bieden meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroten daarmee de biodiversiteit.

4. Denk aan de bijen
Het aantal wilde bijen in Nederland daalt sterk. Dat is heel slecht nieuws, want er zijn bijen nodig voor de voedselproductie. Je kunt daar wat aan doen door je tuin of bakken op je balkon te beplanten met bloemen waar bijen, vlinders en insecten van houden.

Denk hierbij aan krokussen, de vlinderstruik Buddleja of de klokjesbloem Campanula. Veel kruiden doen het ook goed als bijenplant. Rozemarijn, salie, tijm en bieslook bijvoorbeeld.

Je buitenruimte duurzamer maken met Exclusief

Vattenfall beloont haar klanten omdat ze samen met het bedrijf op weg gaan naar een fossielvrij leven binnen één generatie. Dat doen ze onder andere met het spaarprogramma Exclusief.

Het is misschien een mooi moment om je gespaarde punten in te wisselen om daarmee je buitenruimte te verduurzamen. In het assortiment vind je nu solar tuinverlichting, ecologische schoonmaakmiddelen, een leuke bloemenmix voor blije bijen en prachtige dekentjes om de komende droge dagen lekker in de tuin of op het balkon te zitten.