De Superlofts van Marc Koehler zijn makkelijk zelf in te delen en volledig 'smart'. Hij sprak erover tijdens de Dutch Design Week.

Architect Marc Koehler heeft een nieuw, flexibel bouwsysteem ontwikkeld voor woningen: Superlofts, die de bewoners ongekende vrijheid bieden. "Ze bestaan uit neutrale betonnen casco loftruimtes van zes meter hoog, waarbij je zelf bepaalt waar je de afbouwelementen als de houten tussenvloer, trap, deuren en wanden plaatst", vertelt Koehler in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week. "Huiseigenaren kunnen de lofts volledig naar eigen smaak indelen, ontwerpen en afbouwen, zelfstandig of geassisteerd door ons Superlofts Homelab team." De woningen laten zich volgens Koehler makkelijk aanpassen. "Een kind erbij? Bouw er een kamer bij! De afbouwelementen komen vervolgens in een database, zodat andere bewoners daar ook van kunnen profiteren." Op dit moment zijn er projecten in aanbouw in de Amsterdamse Houthavens en in Buiksloterham in Amsterdam-Noord. Ook komen er Superlofts in Utrecht, Delft, Groningen en misschien zelfs in de wijk Brooklyn in New York.

“De voorlopers willen hun techno-bling in huis graag laten zien”
Marc Koehler

Koehler en zijn medewerkers onderzoeken of de bewoners van de lofts straks interieurelementen op locatie kunnen laten frezen of in 3d kunnen printen, waardoor ze de productie van hun huis tegen lage kosten kunnen uitvoeren. Ook de beveiliging, temperatuur en atmosfeer zullen 'smart' zijn, want het regelen daarvan gaat via de mobiele telefoon. De Superlofts haken hiermee volgens Koehler in op een trend. "De voorlopers omarmen alle technische snufjes en willen de aanwezigheid daarvan graag laten zien, noem het techno-bling. Een andere groep gebruikt de nieuwste technieken om het huis zo natuurlijk mogelijk te laten zijn en verstopt de apparatuur juist: techno-camouflage. Dus de een ziet de koelkast als een spannend object en zet een Smeg in zijn huis, terwijl de ander kiest voor een onzichtbare koeling achter een wand die met een druk op een knop ineens transparant wordt. Maar voor beide groepen geldt dat het centraal en integraal kunnen aansturen van techniek steeds belangrijker wordt voor hun wooncomfort."

Hoe slim is Koehlers eigen huis? "Dat huis ben ik aan het bouwen in de Amsterdamse Houthavens. Het krijgt een CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Na een feestje gaan de ventilatoren vol aan, maar als ik niet thuis ben staan ze uit.  Dat bespaart energie. Verder heeft het huis geen dubbel, maar triple glas. Ik gebruik restwarmte van de Minervahaven voor de verwarming en het water uit de haven voor de koeling. Ook heeft het een auto-oplaadpunt en zonnepanelen."

Kijk voor meer informatie over de Superlofts op superlofts.co.