Pillen zijn een geweldige uitvinding, maar ook nog steeds een eenheidsworst. Ze houden te weinig rekening met de verschillen tussen mensen, volgens Peter van Dijken, directeur van de unit Gezond leven bij onderzoeksorganisatie TNO. "Pillen zoals we die nu kennen zullen dan ook binnen afzienbare tijd verdwijnen."

Van Dijken werkt met zijn team onder andere aan nieuwe technologieën voor het testen van medicijnen en aan oplossingen voor 3D-geprinte pillen die meer op maat gemaakt kunnen worden voor ieder mens. "Elk lichaam reageert anders op de werkzame stoffen in medicijnen, maar iedereen krijgt toch ongeveer dezelfde dosis. Dat probleem lossen wij op."

Testen op kleine groepen

Een van de oorzaken van het pillenprobleem is dat medicijnen in het begin getest wordt op een kleine groep mensen. Deze groep komt niet altijd goed overeen met gebruikers van die pillen. Je kunt hierbij denken aan de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen en tussen volwassenen en kinderen.

Nieuwe testmethoden

Met nieuwe testmethoden maakt TNO het mogelijk om veel sneller, veiliger en nauwkeuriger te testen. In tegenstelling tot de huidige tests, is het in de TNO-tests bijvoorbeeld niet langer noodzakelijk om mensen bloot te stellen aan grote hoeveelheden radioactieve stoffen.

Doordat we steeds beter weten hoe medicijnen werken voor verschillende soorten mensen, kan medicatie in de toekomst ook veel nauwkeuriger gedoseerd en gecombineerd worden. Alles kan dan samenkomen in een 3D-geprinte pil, op maat gemaakt voor een bepaald soort lichaam.

Van Dijken: "Een van de dingen die wij voor ons zien is de zogenaamde 'polypil'; een combinatiepil. We hopen dat oudere mensen hiermee straks niet meer iedere dag de inhoud van een hele pillendoos moeten slikken. Met een polypil kunnen ze af met één tablet, dat de werkzame stoffen van al die losse pillen op een veiligere en effectievere manier afgeeft. Dat is natuurlijk ook veel handiger."

Jouw persoonlijke pil

In de laboratoria van TNO wordt volop onderzoek gedaan naar het printen van pillen. Volgens van Dijken heeft de techniek zich inmiddels ruimschoots bewezen. Toch verwacht hij niet dat iedereen op korte termijn persoonlijke pillen voorgeschreven krijgt.

"Daarvoor moeten we nog best wat werk verzetten. Er zijn immers zo ontzettend veel verschillende mensen", zegt hij. "Maar we denken wel dat het snel mogelijk wordt om pillen te printen voor bepaalde groepen mensen. Denk aan mensen met meerdere kwalen, waarvoor het lastig is om al die medicijnen goed te gebruiken. Voor hen hebben we straks hopelijk een alternatief."

Meer lezen over gepersonaliseerde pillen? Ontdek hier meer over de innovaties van TNO op het gebied van medicijnontwikkeling en zie het voor je.