Over tien jaar kunnen we in Nederland vijf keer zoveel zonne-energie opwekken als nu. In 2050 kan dat zelfs twintig keer zoveel zijn, aldus TNO. De onderzoeksorganisatie voorziet ongekende mogelijkheden dankzij een golf aan innovaties op het gebied van zonnecellen.

"De technologie die we gebruiken om zonne-energie op te wekken wordt in hoog tempo krachtiger en flexibeler", zegt professor Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie van TNO. De onderzoeksorganisatie werkt met verschillende partners aan de integratie van zonnecellen in de gebouwde omgeving. Denk aan ramen, gevels, daken en dijken.

Sinke: "Ruimte is een kostbaar goed in ons land, daarmee moeten we heel zorgvuldig omgaan. We willen zonne-energie laten groeien zonder het landschap of de natuur aan te tasten."

Zonnecellen in elke kleur en vorm

Daarom doet TNO onderzoek naar zonnecellen in elke denkbare kleur en vorm, waardoor ze naadloos kunnen aansluiten bij het ontwerp van gebouwen en de infrastructuur. Met hun vele toepassingsmogelijkheden maken de cellen het mogelijk om in de toekomst elk bouwwerk om te vormen tot een energie-opwekker.

Zo is volgens Sinke een aanzienlijk deel van het 140.000 kilometer lange Nederlandse wegennet uit te rusten met zonnecellen; ze kunnen perfect worden geïntegreerd in vangrails, geluidsschermen en zelfs het wegdek. "Dat levert genoeg zonne-energie op om straks het gebruik van miljoenen elektrische auto's mee te dekken", aldus Sinke. "Ook auto's zélf kunnen in de nabije toekomst zonne-energie opwekken."

Drijvende zonneparken

Naast zonnestroomsystemen op het vaste land werkt TNO ook aan drijvende zonneparken. Die kunnen nu al gebruikt worden op onze binnenwateren en straks ook op de veel onrustigere zee, zo is de verwachting.

Het zijn dit soort schaalbare innovaties die volgens Sinke onmisbaar zijn om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. "Om op tijd te zijn voor het klimaat moeten we in razend tempo met nieuwe mogelijkheden komen." De onderzoeker is optimistisch: "Als burgers, ondernemers, onderzoekers en overheden de handen ineenslaan, kan het snel gaan."

Zie jij het voor je?

Vijf keer zoveel zonne-energie in 2030, twintig keer zoveel in 2050. Zie jij het voor je? Ontdek hier de innovaties van TNO op het gebied van zonne-energie.