Het reisgedrag van Nederlanders is door de coronacrisis ingrijpend veranderd. Zal dit altijd zo blijven en zullen de overvolle treinen en files van voor het coronavirus tot het verleden behoren? Volgens onderzoeksorganisatie TNO is het nu een uitgelezen kans om anders naar vervoer te gaan kijken. Is een eigen auto straks bijvoorbeeld nog wel aantrekkelijk?

Diana Vonk Noordegraaf, senior consultant bij TNO, houdt zich bezig met de vraag waar het straks weer druk gaat worden als er weer gereisd mag worden. Zo vertelt ze: "Onveilige situaties zoals overvolle stations willen we natuurlijk voorkomen, maar treinen, bussen en metro’s die door te weinig mensen worden gebruikt, zijn ook niet efficiënt."

Mobiliteit als dienst

Volgens TNO kan het reizen slimmer door mobiliteit als dienst te gaan zien, waarbij elke reis perfect wordt uitgedacht door diverse vervoersmiddelen te combineren. "Stel je voor: één abonnement, waarmee je gebruik kan maken van deelauto’s, deelfietsen, treinen, metro’s en bussen. En in de toekomst wellicht ook nieuwe diensten zoals stepjes of nieuwe vormen van taxi- en openbaar vervoer."

"Jij zegt waar je heen wil en vervolgens krijg je de meest aantrekkelijke reisopties voorgeschoteld. Als dat sneller en goedkoper blijkt, is het bijvoorbeeld niet meer nodig om een eigen auto te bezitten."

Daarnaast zullen er ook veel mensen vaker thuisblijven en thuiswerken, ook na de coronacrisis. Vonk Noordegraaf: "De reis naar kantoor is voor veel Nederlanders niet nodig gebleken en hierdoor kijken mensen op dit moment kritisch naar hun reisgedrag."

Het praatje bij de koffiezetautomaat

Naast dat er veel voordelen zitten aan meer thuiswerken, heeft het digitaal werken ook nadelen. Hans Stokking, senior scientist bij TNO legt uit: "Veel mensen ervaren een soort gemis tijdens het thuiswerken. Het praatje bij de koffiezetautomaat en elkaars lichaamstaal kunnen lezen, is heel belangrijk voor het functioneren van een groep."

Om thuiswerken socialer te maken, werkt TNO momenteel aan ‘social extended reality’. Stokking: "Dat zijn technieken die mensen samenbrengen in een virtuele omgeving die ontzettend realistisch aanvoelt. De meeste mensen kennen de virtual-reality brillen, maar daarmee kunnen we steeds meer."

"Straks is het met ‘tactiele technologie’ zelfs mogelijk om ook onze tastzintuigen te gebruiken. Dan kunnen we elkaar in een virtuele ruimte een hand geven (geheel coronaproof). En dat is echt anders dan een videocall, waarbij je naar een scherm kijkt. Dit gaat over echt beleven: je hebt meer het gevoel van samenzijn."

Benieuwd hoe het is om slimmer te reizen en socialer te werken? Lees dan verder op de website van TNO en zie het voor je.