Dit artikel is afkomstig uit &C. De woningmarkt is een bitch voor (alleenstaande) starters. Toch kocht Lisanne van Sadelhoff onlangs een huis. En daar hoef je heus niet oud en wijs voor te zijn, maar je hebt wel een steady inkomen nodig.

Lisanne: "Ik ben 31 en gevoelsmatig allesbehalve volwassen. Mijn agenda is onoverzichtelijker dan een jungle, ik raak in paniek van blauwe enveloppen, ik kan nog steeds huilen bij Bambi en ik plan nooit verder dan volgende week donderdag."

"Die donderdag is gebaseerd op mijn uitgaansritme tijdens mijn studententijd. Wat het is: mijn gevoelsleeftijd is 24. Mijn vriendinnen omarmen hun leeftijd makkelijker dan ik. Ze kopen huizen bij de vleet en sommigen zijn al met hun tweede kind bezig. Elke dag wacht ik op het moment dat ik alle wijsheid in pacht heb. Die wijsheid is er nog steeds niet. Maar de wil om af en toe, als ik er zin in heb, een grote 'volwassen' stap te zetten wel."

In kleine stukjes

"En dus heb ik een huis gekocht. Ja, die zag ik ook niet helemaal aankomen. Ik heb een prima spaarrekening en een goedlopend bedrijf, maar ook een goedlopend gat in mijn hand. Ik heb geen ouders die kunnen meetekenen en een schenking zit er niet in."

"Bovendien vond ik het ook gewoon doodeng om zo'n mega stap in mijn eentje te zetten." Dat ziet Michiel Lensink, van online hypotheekadviseur IkbenFrits, vaker. Vooral bij jonge mensen.

"Dat komt omdat ze, als ze een huis gaan kopen, voor het eerst geconfronteerd worden met bedragen die tonnen bevatten", zegt Michiel Lensink. "Vaak hebben jongeren alleen nog maar betaald voor een vliegticket naar Australië en een auto. En dan wil je een huis kopen, zie je een bedrag van drie ton staan en denk je: holy fuck, ga ik dat uitgeven?"

Lensink zegt dat van alle klanten die hij helpt, starters de meeste begeleiding nodig hebben. "Vaak helpt het om het bedrag in stukken te hakken", stelt Lensink. "Niet kijken naar wat je in totaal neertelt voor zo'n homp stenen, maar: wat betaal je per maand."

En, zo zegt hij ook, hij is zelf in de vijftig en voelt zich ook nog vaak onvolwassen. "Maar moet je volwassen zijn om een huis te kopen? Heel plat gezegd: je moet het kunnen betalen. En daarvoor heb je een baan nodig. Dat is er denk ik nog het meest volwassen aan."

"Ik ga niet pretenderen dat iedereen een huis kan kopen. De huizenmarkt is een bitch voor alleenstaande starters met een middeninkomen en creëert in mijn ogen een nog grotere kloof tussen arm en rijk. Want om een huis te kopen, heb je geld nodig."

Lisette: "Met hard werken en een meer-dan-Jan-Modaal-inkomen kan ik een huis tussen de drie en vier ton kopen. Daar kwam ik achter toen ik een bankier datete die niet alleen wild werd van mij, maar ook van mijn jaarcijfers."

"Hij zei: 'Jij kunt een huis kopen met dit salaris.' Wat hij daarna zei, gaf de doorslag: bij een huis kopen bouw je eigen vermogen op. Als je na dertig jaar je hypotheek hebt afgelost, is dat hele huis van jou. En woon je gratis. Twee weken daarna zat ik bij een hypotheekadviseur."