Dit artikel is afkomstig uit &C. Ze waren net lekker op dreef toen de hele mikmak door een pandemie in elkaar zakte. Maar zolang Suzan & Freek elkaar hebben, klinkt er muziek.

Stilstaan

Soms gaan dingen niet helemaal zoals je zou willen. 2020 bijvoorbeeld. Hoe was het afgelopen jaar voor jullie?

Freek: "Er stond veel op de planning: een clubtour, festivals, Groots met een zachte G en Concert at Sea. Alles werd verzet. Balen, maar het is niet anders."

Suzan: "Het werkt ook relativerend. Ik had veel zin in die shows, maar dat ze zijn uitgesteld is niet het eind van de wereld. Ik kan er niet meer over stressen. Onze gezondheid en die van de mensen om ons heen is veel belangrijker."

Hadden jullie zo’n spiegel nodig, na al het succes in 2019?

Freek: "Misschien wel. Het was in elk geval prettig om even stil te staan. In 2019 braken we door: alles was een eerste keer. Heel vet, maar ook vermoeiend. De trein bleef doordenderen."

Suzan: "Nu de trein even is stilgezet, kunnen we eens terugkijken en wennen aan het feit dat het zo hard is gegaan."

Freek: "En liedjes schrijven. In drukke tijden is daar niet veel ruimte voor. Nu was het zo van: nou, we hebben alle tijd, een piano, een gitaar, let’s go."

Jullie zijn al een stel sinds jullie veertiende en werken nu non-stop samen, dus quarantaine was zeker een makkie?

Freek: "We zijn gewend om veel samen te zijn, maar na een tijdje dacht ik wel: ik wil mensen zien."

Suzan: "Jij hebt dat sowieso meer dan ik: veel vrienden, veel afspreken. En toen zat je opeens de hele dag thuis met mij. Arme ziel."

Hoe ging je daarmee om?

Freek: "Veel hardlopen en – heel triest – uren op de Playstation Call of Duty spelen met mijn vrienden. Met zo’n headset op, zodat je met elkaar kunt praten."

Suzan: "In zijn onderbroek! Zat-ie daar in het kantoortje – nou ja, vies washok is het meer."

Terug naar de Achterhoek

Is het eng dat je carrière zo afhankelijk is van de ander?

Freek: "Dat zou denk ik wel zo zijn als het heel plots was gekomen. Als je net een jaar samen bent of elkaar bij The Voice hebt ontmoet. Maar wij zijn al zo lang bezig."

Suzan: "We zijn ook geen twijfelaars. We weten honderd procent zeker dat we bij elkaar blijven, we hebben niks vastgelegd. We blijven gewoon samen."

In jullie huidige woonplaats Weesp? Of willen jullie op den duur terug naar de Achterhoek, waar jullie vandaan komen?

Suzan: "Misschien ooit, maar voor nu is het nog prima om bij mijn ouders in de Achterhoek te logeren. Die willen graag dat we vaak langskomen, dus mijn broertje, zus en ik hebben daar allemaal nog een eigen slaapkamer."

Freek: "Ik vind het na optredens heerlijk om thuis te komen in Weesp. Maar eens in de twee weken borrelt het, dan wil ik weer naar de Achterhoek. Met vrienden de kroeg in kunnen waar ik nog gewoon de Freek van drie jaar geleden ben. Waar het even niet over Freek de artiest gaat."

Wat vindt het thuisfront van jullie stappen in de muziekwereld?

Freek: "Te gek, ze hebben het zien gebeuren. We begonnen als veertienjarigen op school en staan nu in Ahoy."

Suzan: "We komen van ver. We hebben op crematies gespeeld, in achterafzaaltjes en in kleine kroegen waar iedereen met z’n rug naar ons toe zat en vroeg wanneer we eindelijk eens gingen pauzeren."